RECENSIE: Bruce Guthro - Beautiful Lie

Bruce Guthro – Beautiful Life
recensie cijfer 2007-12-17 Het is niet goed om op het uiterlijk van mensen af te gaan, maar bij het zien van de foto van Bruce Guthro op de hoes van zijn nieuwe plaat Beautiful Life bekruipt me een slecht voorgevoel. Met zijn veel te nette pak, Arnie-kapsel en net iets te getrimde baard van 3 dagen lijkt de kans dat hij spannende muziek maakt me vrijwel uitgesloten.

Bij beluistering van Beautiful Life blijkt dat de muziek op dit vierde album van de Canadese zanger inderdaad aan de veilige kant van het spectrum zit. Guthro zingt sinds 1998 ook bij de Schotse folkrock band Runrig, maar op dit soloalbum kiest hij voor jazzy pop. De meeste nummers zijn vrij rustig en door de gladde productie ook tamelijk saai. Als er gekozen was voor een wat rauwere en/of kalere productie, had Beautiful Life volgens mij best goed kunnen zijn, want met het songmateriaal is niet zoveel mis. Zeker de laatste twee nummers ‘Jerusalem’ en ‘Someone’ zijn behoorlijk goed. In ‘Jerusalem’ zingt hij over de problemen in het Midden Oosten en de dingen die daaruit voortvloeien, tot en met de aanslagen op de Twin Towers.

‘Someone’ gaat over het feit dat het leven voor iedereen minder leuke dingen in petto heeft. In het refrein zingt hij “The wrecking ball crashes down on us all/The sky falls and there’s big walls”. Hij zingt over een alleenstaande moeder die het niet meer ziet zitten en over een aan alcohol verslaafde man. Door de manier van zingen en de keurige muzikale ondersteuning, geloof je echter niet dat Guthro de donkere kant van het leven ook echt zelf gezien heeft. Hij heeft er vast een documentaire over gezien op televisie.

Door de gladde productie verwordt eigenlijk het hele album tot een soort liftmuziek, die het waarschijnlijk wel goed zal doen op Sky Radio, maar die mij slechts heel af en toe weet te raken. Sluit deze man de volgende keer op in een studio met alleen een piano of akoestische gitaar. Misschien levert dat een betere plaat op.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Bruce Guthro Label:Rough Trade Records
Dark The Suns – In Darkness Comes Beauty

Dark the Suns - In Darkness Comes Beauty In Darkness Comes Beauty is de naam van het vierde full- length plaat van...

John Lester – So Many Reasons

John Lester - So Many Reasons In 2001 verhuisde Amerikaan John Lester van San Francisco naar Parijs, om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT