RECENSIE: Arts the Beatdoctor - Transitions

Arts the Beatdoctor– Transistions
recensie cijfer 2007-11-27 In principe hoort een recensie een verhaal te zijn over een cd die net is uitgekomen. Soms pik je maanden later echter een cd op die meer aandacht verdient dan hij ten tijde van zijn release heeft gekregen. Het is een goede vraag waarom de debuut-cd van Arts The Beatdoctor zo weinig stof heeft doen opwaaien en op zijn minst opmerkelijk dat een cd van een Nederlandse artiest allereerst in Japan wordt uitgebracht, gevolgd door latere release in Nederland.

Over Arts is zelf niet heel veel bekend. En een zoektocht op internet geeft het gevoel dat hij dit ook zo wil houden. Zijn eigen site geeft weinig meer prijs dan zijn leeftijd en woonplaats (respectievelijk 23 en Hilversum), maar wat maakt dat ook eigenlijk uit. Het gaat in dit geval om de muziek. En wat voor muziek! Uitgebracht op het label van Perquisite (jawel, die van Pete Philly) is dit een cd die absoluut ieders aandacht waard is. Zelden vind je een album wat je zo graag keer op keer hoort. Rustige jazzy instrumentale hiphop die zelfs de grootste hiphophaters weet te bekoren. Een duidelijke avond cd, die een fantastische ontspannen sfeer neer weet te leggen. Glaasje wijn erbij, gordijnen dicht... en de verdere details kan iedereen voor zich invullen.

Individuele nummers bespreken is eigenlijk onrecht doen aan deze cd. Het is een muzikaal geheel van samples en beats met af en toe een gastrapper om de luisteraar weer bij de les te halen. Samples worden compleet verbouwd, gebruikt als losse geluiden, zodat niet meer te achterhalen is waar ze vandaan komen. Op deze manier is er van bestaande geluiden en muziek compleet nieuwe muziek gemaakt. Stemmen worden gebruikt als instrumenten, de manier waarop Pete Philly, Skiggy Rapz en the Proov een eenheid vormen met de muziek is verbazingwekkend. Allen lieten het op eigen cd’s al horen en Arts weet absoluut het beste boven te halen uit deze gerenommeerde rappers. Dat er maar een enkel iemand achter deze nummers schuil gaat is ook haast niet te geloven. Het grootste deel van de tijd heb je namelijk het gevoel dat je maar een compleet jazz-ensemble aan het luisteren bent.

Waarom ik deze cd pas zo laat ontdekt heb is een raadsel, maar het heeft een groot voordeel. Zo dicht op het einde van het jaar kan ik met een minimale kans op rectificatie stellen dat het debuut van Arts the Beatdoctor voor mij op alle fronten de verrassing van 2007 is.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Arts the Beatdoctor Label:Unexpected Records
Men Among Animals – Bad Times, All Gone

Men Among Animals - Bad Times, All GoneStel je voor: je zit met een stel vrienden flink aan de wijn. Jullie zitten...

The Fashion – The Fashion

The Fashion - The Fashion Het simplistisch vormgegeven kartonnen hoesje met vier glimmende messen op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT