RECENSIE: Gamma Ray - Land of the Free- Part II

Gamma Ray – Land Of The Free II
recensie cijfer 2007-11-11 Land of the Free – Part II is alweer het tiende album in nog geen twintig jaar van de Duitse power metal formatie rond Kai Hansen, Gamma Ray. Met dit album refereren de heren naar hun classic Land of the Free uit 1995. Ook op deze plaat doen ze waar ze goed in zijn: het maken van melodieuze metal songs met positieve en soms kritische teksten. Natuurlijk ontbreken de voor het genre zo tekenende onderwerpen als mythologie en fantasy niet. Dit komt ook in uitdrukking in het fantastische artwork dat je doet denken aan Iron Maiden. Deze gelijkenis is niet geheel vreemd want deze band was één van de voorbeelden voor Hansen.

De plaat opent sterk met ‘Into the Storm’. Harde riffs, lekkere solo’s en de sterke vocalen van Hansen zetten gelijk de toon. ‘To Mother Earth’ is tekstueel en muzikaal het klassieke voorbeeld voor een power metal song. ‘Leaving Hell’ is één van de beste nummers van de plaat. Behoorlijk up tempo en wederom erg goed gitaarwerk. Waar de jaren tachtig invloeden je om de oren vliegen, is het duidelijk te horen dat de productie modern is. Alles klinkt loepzuiver en dat is eigenlijk wel jammer. Waar de cleane sound van bijvoorbeeld de zang juist in het genre past, zou het muzikaal gezien verfrissend zijn om het iets rauwer te laten klinken.

Al met al is de plaat niet erg verrassend. De routine druipt er vanaf en het is telkens een herhaling van zetten. Aan de andere kant is de plaat, met een dik uur aan degelijke powermetal songs, prima waar voor je geld. Voor de liefhebber zal deze plaat als aanvulling van de collectie zeker leuk zijn. Wil je een spannende plaat of wil je echt uit je dak gaan, dan zul je verder moeten zoeken.

De band zal eind november van dit jaar starten met de Hellish Rock 2007/2008 Tour. Deze tour is een speciaal project want ook Helloween, de oude band van Hansen, maakt zijn opwachting. Gamma Ray zal een set van zeventig minuten spelen, waarna een sessie met Helloween volgt waarin tevens een aantal klassiekers uit het Hansen-tijdperk zal worden gespeeld. Een unieke gelegenheid voor de liefhebber om deze twee power metal grootheden aan het werk te zien. Op 7 januari 2008 zullen ze Nederland aandoen met (slechts) één optreden in de 013 in Tilburg.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Gamma Ray Label:Steamhammer
Prefuse 73 – Preparations

Prefuse 73 - PreparationsGuillermo Scott Herren is een hip hop producer en maker van dance muziek die...

Quramitry - Burt’s Day Off

Quramitry - Burt's Day Off Quramitry , een jonge honden americanaformatie uit het zuiden van Nederland...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT