RECENSIE: Catalyst - The Age Of Rocketeers

Catalyst
recensie cijfer 2024-02-24 Iets meer dan een jaar geleden werden we blij verrast met de tweede EP van het Belgische Catalyst. De progressieve deathmetal van het vijftal liet duidelijk potentie horen. Met het officiële debuut The Age Of Rocketeers zetten de heren de lijn moeiteloos voort. De grootste attractie van Catalyst zit hem in de zang van Jeroen van Ranst, die met zijn flexibele stembanden ook nu weer alle facetten van zang opzoekt, inclusief een vette grunt. Voordat u denkt dat het alleen draait om Van Ranst, ook de overige heren laten weer horen dat er een aantal zeer goede muzikanten aan het werk is. De machinale riffs en de afwisseling in de songs maken dat The Age Of Rocketeers geen enkele maal verveelt.

Niets ten nadele van de rest van het album, maar het openingsnummer ‘Your Struggle’ is gelijk al een hoogtepunt. De indringende tekst over het gedachteloze consumentengedrag is mooi en ook de algoritmes van Meta krijgen een sneer te verduren. Luister ook eens naar de prachtige gitaarloopjes van Philip Pedraza. Ook de computerstemmetjes hebben zijn functie.

Vanwege al de vocale strapatsen van Van Ranst blijft elk nummer spannend binnen het palet van de melodieuze progressieve deathmetal. Zeer indringend, zowel muzikaal als tekstueel, is ‘Constructed Truth (Pravda)’ dat getuige de grimmige situatie in Rusland bijzonder actueel is: ”Constructed truth, the danger of a brainwashed youth, Fake news from leaking avenues, Lies spread faster than truth”.

Het instrumentale ‘Spacewaste’ is een duister tussendoortje dat mooi tussen alle enigszins grimmige muziek past en loopt mooi over in ‘Fire In The Engine Room’ dat door het progressieve en drukke karakter ook wel weer wat weg heeft van een van de incarnaties van Devin Townsend.
The Age Of Rocketeers is een prima album dat Catalyst definitief op de kaart zet binnen de metalscene van de lage landen. Liefhebbers van melodieuze deathmetal met een sterk progressief randje kunnen hier wel wat mee.
Recensent:Jan Didden Artiest:Catalyst Label:Hard Life Promotion
Cover Grindpad - Finger Collector Crew

Grindpad - Finger Collector Crew Grindpad is uit op één ding: de ‘violence’ terugbrengen in metal. Dat doen...

Cover Entering Polaris - Atlantean Shores / And Silently The Age Did Pass

Entering Polaris - Atlantean Shores / And Silently The Age Did Pass Het is nogal een project zeg waar Tom ‘Tee’ Tas mee bezig is. Ga er maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT