RECENSIE: Catalyst - Catalyst II

Catalyst
recensie cijfer 2022-07-04 Catalyst is een Belgische progressieve deathmetalband. De band bestaat uit Jeroen van Ranst (Ex-Monomad) op zang, Philip Pedraza en Aaaron Onghena op gitaar, Benjamin Onghena, de broer van Aaron, op bas en Sam Bogaert op drums. De laatste als vervanger van eerste drummer Jannes Lemaitre.

Al in 2018 bracht de band een EP uit met drie songs en als die nare pandemie er niet was geweest was er ongetwijfeld meer werk van de band uitgekomen. Nu is er dan Catalyst II, de tweede EP van het Belgische vijftal. Een EP waarop de band haar zorgen uit over de hedendaagse ellende die door de economie, politiek en het respectloos omgaan met het milieu over ons wordt uitgestort.

Het progressieve op Catalyst II zit hem vooral in de machinale, inventieve riffs, melodieuze solo’s en het gevarieerde stemgebruik van Jeroen van Ranst die moeiteloos schakelt tussen zijn grunt, gefluister en clean vocals, dat alles is al te horen in de eerste song ‘Delirium Nostrum’. Je kunt een plaat slechter beginnen, want ondanks de wat Spartaanse productie – de gitaren hadden best wat vetter in de mix mogen staan- hoor je een band die het in zich heeft.

Na de prima opener zakt het niveau tijdens het kleine half uurtje nooit in. De lekkere tempowisselingen, het fraaie gitaarwerk en de zang van Van Ranst, die in de clean gezongen stukken wel wat herinneringen aan de zang van Devin Townsend oproept, het blijft allemaal lekker doordenderen. Het bijna zes minuten durende ‘Fear Well’, met een dreigend horror-achtig begin en vele fraaie gitaarloopjes is zeker een van de hoogtepunten.

Zo is het kleine halve uurtje van Catalyst II voorbij voor je er erg in hebt. Een goed teken! We hopen dat de band snel met een heus album komt met daarbij een productie die deze prima band wat meer recht doet.
Recensent:Jan Didden Artiest:Catalyst Label:Eigen Beheer
Cover Mean To You - Strong

Mean To You - Strong Mean To You is een project uit Luxemburg onder leiding van bassist Mulles....

Cover Beyond The Labyrinth - xxV

Beyond The Labyrinth - XXV Een levensgrote ‘luisterwaarschuwing’ siert de bio van Beyond The Labyrinth...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT