RECENSIE: Elias - Bloomed > Exploded

Elias
recensie cijfer 2023-11-18 Elias Devoldere is geen onbekende in de Belgische muziekwereld. Nadat hij zijn studie (jazzmuziek) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent had afgerond, begon hij te drummen in verschillende bands. Dit begon logischerwijs in Nordmann, een jazzrockband. Gaandeweg leende hij zijn diensten ook aan Hypochristmutreefuzz, Suwi, Robbing Millions en John Ghost. Zowel zijn recente fascinatie voor de muziek van Moses Sumney, James Blake, Kendrick Lamar en Connan Mockasin, als zijn oude liefde voor Pink Floyd en Radiohead leidde tot een eerste solo-EP, Kaiku [2021].

Om zijn solo-album enkel met wat synthesizers, drummachines en gitaar gestalte te geven, zonderde hij zich af in Frankrijk. Bloomed > Exploded klinkt ingetogen en sereen, waardoor de muziek iets uitdraagt van interne onrust en onzekerheid. Hij legt het zelf als volgt uit: “Alles bloeit. Tot het ontploft, en er andere dingen uit kunnen groeien”. Het album is gemixt door Bruno Ellingham, die we kennen van zijn werk met Massive Attack en Portishead.

De opener ‘Bloom’ en de daarop volgende ‘Bloomed> Exploded’ roepen direct een associatie op met het laatste album van David Bowie, Blackstar [2016]. Dit komt voornamelijk doordat Elias dezelfde synthetische stemvervormingen gebruikt als de overleden Engelsman. De hierdoor gecreëerde sfeer wordt pas op het derde nummer, ‘Explode/Boalis’ doorbroken, wanneer de gitaar van zich laat horen. Helaas krijg je nu het gevoel dat je naar een onbekend Radiohead nummer aan het luisteren bent. De gedachten aan deze Britse band blijven tot aan het einde overheersen. De karakteristieke opbouw met de tokkelende gitaar die ondersteund wordt door herhalende gitaar-en synthesizerfrasen hoor je terug op ‘The Dark, ‘Can You Feel The Fear’ en ‘If You Think You Can Win’.

Op ‘Stolen Waters Are Sweet’ horen we voor het eerst zijn eigen stem onvervormd doorklinken. Ook al was het zachtjes en voorzichtig, het heeft wel wat. Als hij tegen het einde ook zijn oude liefdes van zich af weet te schudden, krijgt het album eindelijk een eigen stijl. Het soulvolle ‘Aubeton/Winterkop’ klinkt daardoor origineel en ook afsluiter ‘Where It’s More Quiet’ mag er zijn. Ingetogen, maar puur en zuiver zingt hij “Take a dive/ Into the place where it’s more quiet” . Had hij maar eerder en vaker deze plaats opgezocht.

Op Bloomed > Exploded klinkt Elias teveel als David Bowie en Radiohead. Hoe goed het ook mag klinken, dit hebben we al eens eerder (en beter) gehoord. Pas als hij zijn idolen loslaat weet hij iets origineels te creëren. Helaas is dat te weinig om het album met een voldoende te kunnen waarderen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Elias Label:Unday
Cover Mckinley Dixon - Beloved! Paradise! Jazz!?

Mckinley Dixon - Beloved! Paradise! Jazz!?Wat is dat met de rapper McKinley Dixon en de schrijfster Toni Morrison? Is...

Cover Jozef van Wissem & Jim Jarmusch - American Landscapes

Jozef van Wissem & Jim Jarmusch - American Landscapes De Nederlandse luitspeler Jozef van Wissem en de Amerikaanse muzikant en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT