RECENSIE: Echo Beatty - Vision Glitch

Echo Beatty
recensie cijfer 2023-09-20 De Antwerpse Annelies van Dinter, de artiest achter Echo Beatty, houdt ervan om helemaal weg te zijn als ze een nieuwe plaat opneemt. Zo woonde ze een periode in Canada voor het debuut Tidal Motions [2013] en daarna in Berlijn voor Nonetheless [2016]. Voor Vision Glitch verbleef ze met Thomas Jillings (klarinet, synthesizers), Maximilian Dobbertin (basgitaar, synthesizers) en Louis Evrard (drums, percussie) in een chalet in de Ardennen. Dat het album zo goed klinkt komt doordat de muzikanten tevens opnametechnici zijn. Mo Govaerts was als assistent op de opnamedagen aanwezig. Ten slotte legde Omar Yakar Jr. er de laatste hand aan, zoals hij al eerder deed voor The War On Drugs en Perfume Genius.

Vision Glitch laat zich beluisteren als een soundtrack voor een film waarbij droomwereld en werkelijkheid in elkaar overgaan. Voor Van Dinter verwijst de albumtitel “aan het fenomeen van perceptie, herinneringen, projecties op de toekomst en hoe die dingen wel eens vervormen en door elkaar heen kronkelen“. Het centrale nummer ‘Myriad Of (Im)possibilities’ illustreert haar gedachten nog het beste. Wanneer zij de tekst “Stranded in the desert of my life/…/I have been here before” onder stevige gitaar zingt, klinkt het huiveringwekkend en prachtig tegelijk.

Het album is zeker ook beïnvloed door het surrealistische aspect van de pandemie. Openingsnummer ‘The Silence’ brengt dit in herinnering; de neurotische krautrock heeft iets beklemmends. Hierna merk je dat het ruime uitzicht op de bomen van de Ardennen haar goed heeft gedaan. Zelfs het dreigende, basgedreven, ‘Just Because’ heeft iets hoopvols. Dit zou ook wel eens kunnen komen doordat het langzame ‘Laying Low’ ervoor zit. De basgitaar en de percussie zorgen voor een rustig ingetogen intermezzo tussen de donkere klanken.

De invloed van Yakar Jr. is subtiel aanwezig, al roept ‘Ghost Of Past Lovers’ duidelijk een The War On Drugs sfeer op. Door haar zang weet Van Dinter het onderscheid te maken. Datzelfde geldt voor afsluiter ‘What If’ waar zij haar opzwepende stem in lagen gebruikt om het album haast canoniek af te ronden. Vooral wanneer zij hiermee de hoogte in gaat, ondersteund door synthesizers, straalt het iets engelachtigs uit.

Van Dinter is eigenlijk drummer. Zij heeft in haar tienerjaren veel gedrumd bij punkbandjes. Tegenwoordig doet zij dit bij bands als Pruillip en TAKH, het nieuwe project van leden van The Black Heart Rebellion. De intensiteit en het overbrengen van zowel emotie als energie in melodieën en ritmes heeft zij zichzelf hierdoor bijgebracht. Zij pakt hierdoor ook de vrijheid om op haar eerste album voor het Unday Records label zowel poppy nummers (‘Weeping Streets’) als rocknummers (‘Candor Candor’) te zetten. Vision Glitch verveelt dan ook nergens; sterker nog het is een geweldig album.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Echo Beatty Label:Unday
Cover King Tuff - Smalltown Stardust

King Tuff - Smalltown StardustVan je huisgenoten moet je het hebben. Dat pakt in het geval van Kyle Thomas,...

Cover Refree - El Espacio Entre

Refree - El Espacio Entre Wanneer je het onlangs uitgebrachte album van Raül Refree beluistert, is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT