RECENSIE: Sleaford Mods - UK Grim

UK Grim
recensie cijfer 2023-07-23 Sleaford Mods, wie kent ze niet? Het elektronische punkduo, dat bestaat uit vocalist Jason Williamson en beatmaker Andrew Fearn, deed in de afgelopen jaren diverse festivals in ons land aan en was daarnaast ook regelmatig in allerlei zalen te zien. En de live act is nogal bijzonder. Terwijl Williamson zijn teksten in de microfoon spuugt, staat Fern met een biertje in de hand mee te bewegen met de beats die uit zijn MacBook komen. En als de track is afgelopen, start hij met één druk op de knop de volgende in.

UK Grim is het twaalfde album van Sleaford Mods en de sound van het duo is in de afgelopen jaren weinig veranderd. Fearns elektronische beats zijn nog steeds punky en Williamson maakt zich weer ouderwets druk. Over de state of the nation van het thuisland (‘UK Grim’), over DIY-artiesten (‘DI Why’), over rechtse mensen (‘Right Wing Beast’) en over conservatieve politici (‘Tory Kong’). Het punt is alleen dat we het allemaal wel eens eerder hebben gehoord. Slecht is het zeker niet, maar het voegt ook niet echt iets toe aan wat we al kenden van Sleaford Mods.

Net als op het vorige album Spare Ribs vormen de twee tracks waarop gasten te horen zijn de hoogtepunten van het album. Op Spare Ribs waren dat ‘Nudge It’, met Amy Taylor van Amyl And The Sniffers en ‘Mork N Mindy’ met Billy Nomates. Deze keer zijn het ‘Force 10 From Navarone’ met Florence Shaw van Dry Cleaning en ‘So Trendy’ met Perry Farrell van onder meer Jane’s Addiction en Porno For Pyros. De onderkoelde praatzang van Shaw contrasteert mooi met de vocalen van druktemaker Williamson. De zang van Farrell geeft een beetje extra pit en variatie. Andere tracks die boven het gemiddelde uitsteken zijn het extreem gejaagde ‘Tildipper’ en ‘On The Ground’, waarin een coole synth-lijn te horen is.

UK Grim is een plaat waar de fans van Sleaford Mods waarschijnlijk wel blij mee zullen zijn, maar voor de overige muziekliefhebbers zijn het toch vooral de nummers met de gasten die wat toevoegen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Sleaford Mods Label:Rough Trade Records
Cover Roosbeef - Zomer In Nederland

Roosbeef - Zomer In NederlandBegin 2020 verscheen na een stilte van vijf jaar weer een album van Roosbeef...

Cover No Angry Young Man - Rise Again

No Angry Young Man - Rise Again Wanneer je negen jaar lang niets van je laat horen is de albumtitel Rise...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT