RECENSIE: Kevin Drew - Spirit If...

Kevin Drew - Spirit if...
recensie cijfer 2007-08-24 Voluit heet deze cd Broken Social Scene Presents: Kevin Drew – Spirit If..., dus rijst direct de vraag of dit nou een Broken Social Scene album is of toch een soloalbum van Kevin Drew. Eigenlijk is dit album een beetje van allebei: het is een soloalbum, maar er doen ook allerlei andere leden van BSS op mee, waaronder Ohad Benchetrit en Charles Spearin. Het is de bedoeling dat dit album het eerste is in een serie “Broken Social Scene Presents” albums. Zo moet er volgend jaar een soloalbum verschijnen van Brendan Canning, samen met Kevin Drew oprichter van BSS.

De muziek op Spirit If… verschilt nogal van die van BSS. Kenmerkende BSS elementen zoals instrumentale overkill en grootse blaasarrangementen zijn hier ingewisseld voor een veel kaler geluid. Openingstrack ‘Farewell To The Pressure Kids’ begint wel zeer bombastisch en doet sterk denken aan de muziek op het laatste, titelloze BSS album. Dit laatste is overigens niet zo gek, aangezien sommige opnames op Spirit If… rond dezelfde tijd zijn opgenomen als dat album. Als ‘Farewell To The Pressure Kids’ ongeveer 2 minuten onderweg is, stopt de kakofonie echter opeens en blijft er een rustig singer/songwriter nummer over. De meeste nummers op Spirit If… zou je het beste kunnen omschrijven als experimentele singer/songwriter. Dit is echter wel een zeer beperkte omschrijving, aangezien de muziek vrij gevarieerd is. Sommige nummers zijn heel rustig (‘Safety Bricks’, Broke Me Up’), terwijl andere behoorlijk rocken ( ‘Frightening Lives’ en vooral ‘Backed Out On The…’).

Ondanks de variatie in de nummers is ‘Spirit If…’ toch een beetje een saai album geworden. Vooral het eerste deel van de plaat bevat veel midtempo singer/songwriter nummers. Het enige nummer dat een beetje aan de grauwheid ontsnapt is het warme ‘Lucky Ones’. Verderop krijgt de plaat wat meer pit en hierdoor wordt hij ook direct een stuk beter. Het hoogtepunt van het album is het experimentele ‘Big Love’, met een geweldige drumpartij en gefreak op de synthesizer. Ook ‘Backed Out On The…’ is erg goed net als afsluiter ‘When It Begins’, dat dezelfde warmte heeft als ‘Lucky Ones’ maar net een tandje beter is.

Kevin Drew weet op zijn eerste soloalbum niet te overtuigen, ondanks de lange gastenlijst waarop naast diverse leden van BSS ook onder andere J. Mascis (Dinosaur Jr.), Scott Kannberg (Pavement) en Andrew Kenny (The American Analog Set) staan. Spirit If… kent zeker een aantal sterke songs, maar met name de eerste helft kent teveel zwakke momenten.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Kevin Drew Label:City Slang
The Coral - Roots and echoes

The Coral - Roots & Echoes Roots & Echoes , alleen al met de titel geeft The Coral aan dat zij de...

Chuck Ragan - Feast or Famine

Chuck Ragan - Feast or Famine Even heel wat anders. Chuck Ragan gaat met dit one man project, met behulp...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT