RECENSIE: Vieux Farka Touré Et Khruangbin - Ali

Ali
recensie cijfer 2023-06-12 Khruangbin is een band met brede interesses. Naast haar instrumentale surf en Thaise funk namen ze al eerder een album op met soulzanger Leon Bridges. Op Ali gooien ze het over een andere boeg. Samen met de zoon van Ali Farka Touré nemen ze een eerbetoon op aan de Malinese bluesartiest. Op Ali zorgen Vieux Farka Touré en Khruangbin voor een liefdevolle, doch moderne vertaling van de liedjes.

Het project heeft lang op de kast gelegen. Opnames vonden plaats in 2019. Na de COVID-19 pandemie werd het album in 2021 afgerond. De acht liedjes zijn gekozen door de elf kinderen van Ali Farka Touré.

De muziek blijft dicht bij de originele liedjes. Het album is gevuld met de kenmerkende broeiende, langzame blues. Kalme ritmes en zacht jengelende bluesgitaar. De haast fluisterende zang werkt hypnotiserend. ‘Tamalla’ biedt dat bijvoorbeeld mooi in de eerste tweederde van het liedje. Daarna gaat het gas erop en ontstaat er meer energieke muziek. Ook heel mooi is ‘Tongo Barra’. Hier ligt de nadruk meer op samenzang. En het ritme is iets meer opzwepends. De ruimte in het drumritme blijft, maar de ligt funky inslag van drums en gitaar maken het een sterk nummer. Ondanks dat het dicht bij de muziek van Ali Farka blijft, hoor je soms de Khruangbin smeltkroes van Thaise muziek, surf en reggae op de achtergrond.

Het mooie van Khruangbin is dat ze haar volstrekt eigen koers vaart. Met deze samenwerking lukt het hopelijk om weer nieuwe mensen bekend te maken met de Malinese muziek. En specifiek de grote pionier Ali Farka Touré. Zijn zoon Vieux maakt er een passend eerbetoon van. Op het eerste gezicht blijft het wat dicht bij de muziek van zijn vader, maar Vieux bouwt inmiddels op een groot genoeg oeuvre om duidelijk te maken dat dit een bewuste keuze is.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Vieux Farka Touré Et Khruangbin Label:Dead Oceans
Larkin Poe

Larkin Poe - Blood HarmonyDe band Larkin Poe draait om de zussen Rebecca en Megan Lovell. Beide zijn...

Cover JP den Tex - The Starlight Adventure

JP den Tex - The Starlight Adventure JP Den Tex is een klassieke singer-songwriter die al een mooi oeuvre heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT