RECENSIE: Lissie - Carving Canyons

Lissie
recensie cijfer 2023-03-02 Carving Canyons is de vierde plaat al van Elisabeth Maurus, beter bekend onder haar artiestennaam Lissie. Lissie (al 40 jaar) is bekend uit het folkcircuit en is een Amerikaanse folkrockartieste uit Rock Island, Illionois. Haar debuutalbum Catching A Tiger kwam uit in juni 2010. Hoe het kan dat ondergetekende er nog nooit van heeft gehoord is een raadsel, want Carving Canyons is een verpletterende plaat vol met aangename warme popfolkrocksongs.

De single ‘Chasing The Sun’ is inmiddels al wel bekend en dat komt mede door de Fleetwood Mac (lees Stevie Nicks) (jaren 80 sound) gelijkenis. De single ‘Lonesome Wine’ zou eveneens uit de Fleetwood Mac catalogus kunnen stammen. Lissie is er zelf ook niet vies van, gelet op haar covers van ‘Go Your Own Way’ en ‘Dreams’, die ze al eerder ten gehore bracht. De lat om de vergelijking met Fleetwood Mac te kunnen doorstaan is hoog en Lissie slaagt daarin met vlag en wimpel.‘Night Moves’ is een lekker uptempo stamper die ook als single is verschenen.

Kenmerkend aan deze plaat is de aandacht voor de vocalen en dat is waar de kracht van Carving Canyons ligt. De rest is begeleiding en de gitaren vullen prettig aan, zonder het over te nemen.
Er doen de helft van alle nummers ook zes vrouwelijke gast-vocalisten mee, wat het een rijk en afwisselend geheel geeft.

De productie komt van Curt Schneider, een ervaren rot in het vak, gelet op zijn samenwerkingen met Rod Stewart, Jeff Beck, John Mayer (Sob Rock), Joe Bonamassa, Madeleine Peyroux en Ron Wood. Als je dat rijtje ziet is het toch niet zo vreemd dat dit een topplaat en topproductie is. Met name de sound and feel van Sob Rock hoor je hier terug. Gepolijst, verzorgd en warm. Zelfs een nummer met als titel ‘I Hate This’ klinkt fenomenaal. Luister naar ‘Hearts On Fire’ en je weet of deze plaat ook voor jouw geschikt is. Als je daar niet warm van wordt, dan heb je een hart van steen.

De muziek van Fleetwood Mac uit de jaren tachtig, toen de compact disc werd uitgevonden, klonk productietechnisch super (Tango In The Night) en dat gevoel weet Carving Canyons ook over te brengen met daarbij al die pakkende songs. Vroeger in het analoge tijdperk had je verzamelelpees met als titel Alle 13 Goed. Deze sticker kan ook op de worp van Lissie, maar dan ‘alle 12 goed’ want meer songs staan er niet op.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Lissie Label:Mattan Records
Voids

Old Fire - VoidsJohn Mark Lapheim gaat schuil onder de naam Old Fire , de man uit Texas USA,...

Reloaded

Ruben Hoeke Band - Reloaded De Ruben Hoeke Band draait al heel wat jaren (Ruben Hoeke al dertig plus...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT