RECENSIE: A Day's Work - Above and Within

2003-04-08 Had je op de middelbare school ook zo’n meisje (het waren meestal meisjes) in de klas die bij elke repetitie zei ‘dat ze de stof niet geleerd had’? Vrij slim natuurlijk, want als het cijfer tegenviel kon ze het daar op af wentelen, en als het een goed cijfer was, kon ze schouderklopjes in ontvangst nemen van mensen die niet wisten dat ze er avondenlang voor had zitten stampen.
Het is dus niet verwonderlijk dat ‘A day’s work’ met deze naam door het leven gaat. Deze Alkmaarse band timmert flink aan de weg, en bracht het tot de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. En zoals dat gaat met ambiteuze Nederlandse bands, speelde de band ook mee met bandwedstrijden, zoals de Popmania. A day’s work mocht zich in 2001 de winnaar van deze competitie noemen, en dat zal ongetwijfeld hebben geholpen om de band op festivals als Taaipop en Bevrijdingspop te krijgen. De band speelde ook als voorprogramma van Face Tomorrow, Silkstone en Racoon, en hoezeer deze bands onderling ook verschillen, het is niet verbazingwekkend dat A day’s work als voorprogramma van deze bands werd geprogrammeerd. Van alle drie de bands is wel wat terug te horen in debuutplaat ‘Above and Within’, evenals van Filter, Live, A Perfect Circle en de Deftones. Behoorlijk wat invloeden inderdaad, maar het probleem is dat deze band vooral als zichzelf klinkt, en dus lastig te vergelijken is. Een term die goed opgaat, is emorock, met af en toe een snufje metal of pop.
Acht nummers staan er op deze plaat, maar verborgen op het cd-rom gedeelte zijn er nog twee te vinden. Jammer dat een van de mooiste nummers, ‘Escape’, op deze manier tot b-kant wordt gedegradeerd, maar het zal wel een budgetkwestie zijn geweest. Verder is de zang is niet altijd even sterk, zoals te horen is in ‘Realm of the moon’ waar de tekst van een ondermaatse kwaliteit is en zanger Paul Glandorf wel heel erg Nederlands Engels zingt. Desondanks weet Glandorf wel degelijk te raken en is dit een van de weinige minpunten op deze cd. Net zoals gastzangeres Sandra van der Meer weet te raken in het kippenvel bezorgende ‘You in White’. Een ander hoogtepunt is ‘Silence Due’, met de inbreng van een drumcomputer en een paar stoere samples. A day’s work is een band van muziekliefhebbers die niet de makkelijkste weg kiest, maar daardoor critici als ondergetekende voor zich wint. Of zoals ze het in de video, die op de cd staat, zelf zeggen: ‘Het is veel mooier voor jezelf en voor je eigen gevoel om datgene te doen wat je wilt doen, en dat is muziek maken.’ Die bescheidenheid in de bandnaam had achterwege mogen blijven jongens, jullie mogen er best voor uitkomen dat hier flink over nagedacht is. Het resultaat is er in ieder geval naar, en dat mogen jullie opvatten als een compliment.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:A Day's Work Label:Eigen Beheer

Wowbeggar - So...!?!Wowbeggar presenteert zichzelf op een prima manier met de vijf tracks op deze...

USELESS

Useless ID - No Vacation From The World Na het lezen van de bio en de eerste luisterbeurt leek de conclusie dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT