RECENSIE: Nahawand Project - Thinking Of Others

Nahawand
recensie cijfer 2022-11-10 Het Nahawand Project is een ensemble dat in 2016 werd opgericht om de dialoog tussen de Arabische en Westerse cultuur op te gaan zoeken. Zij doen dit voornamelijk met muziek, waarbij zij juist de voor ons onbekendere stijlen uitlichten. Denk hierbij aan de Longa, waar de muzikanten hun virtuositeit etaleren; de Sama’i met zijn aparte 10/8 ritme en de Al Qudud Al Halabiya, die bekende melodieën gebruikt om religieuze teksten te verkondigen. De zang wordt verwerkt in die muziekstijlen. Zo is daar Mawwal, de langzaam a capella gezongen hartenkreet die veelal een compositie start of het ritmische van de Muwashatat waar een nummer omheen wordt gebouwd.

Na verschillende benefietconcerten voor de stad Aleppo besloten Valentina F. Barlacchi (zang), Emanuele Le Pera (percussie, waaronder trommels, darbuka, tamboerijnen en de Egyptische tabla), Ghazi Makhoul (zang, luit), Avino Pantone (viool, viola) en Cecilia Gallia (vertelster) om een album op te nemen. Hierop staan veel gedichten van de Palestijn Mahmoud Darwish en de Syrische Maram Al-Masri, die in de verschillende muziekstijlen worden uitgevoerd. Thinking Of Others is opgedragen aan de kinderen van Aleppo.

Verschillende composities, waaronder de opener ‘Pensa Agli Altri’, worden aan elkaar gepraat door Cecilia Gallia. Dit doet ze in het Italiaans en dat maakt het voor diegenen die deze taal niet machtig zijn, op zijn zachts gezegd, lastig. De meeste nummers worden daarnaast in het Arabisch - of een variant hierop – gezongen. De Westerse luisteraar moet het dan hebben van de door de muziek bepalende sfeer. Daarvan is de heuse ‘Mawwal’, waar Ghazi Makhoul al zijn gevoel instopt, een goed voorbeeld.

Je zou dan zeggen dat je het vooral moet hebben van de instrumentale stukken, zoals het Iraakse ‘Samai Nahawa Nd Di Mu Nir Bashir’ of het percussiestuk ‘Longa Riad Sumbati’. Dat is niet zo: de duetten van Valentina F. Barlacchi met Ghazi Makhoul zijn zeer de moeite waard. Dit geldt voor zowel de Iraakse klassieker ‘Fogh El Nakhl’ als de vertolking van het Arabische gedicht ‘Lamma Bada’. Hierbij verdient ook Pantone op viool alle lof, die later op ‘Bint Al Shala Byia’ helemaal los gaat. Het album, hoe kan het ook anders, eindigt met een traditioneel Arabisch slaapliedje ‘Nami Nami’.

Voor die muziekliefhebbers die wel eens genoeg Westerse muziek gehoord hebben, biedt het Nahawand Project echt iets anders. Je hoort rasartiesten aan het werk en de liefde voor hun muziek. Het bijgeleverde boekje biedt voldoende uitleg inclusief een Engelse vertaling van de teksten. Dat is handig, maar daarbij gaat de poëtische interpretatie van de Arabische teksten wel verloren. Gewoon lekker luisteren en je eigen beelden erbij verzinnen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Nahawand Project Label:Xango Music
Cover Hatchie - Giving The World Away

Hatchie - Giving The World Away Hatchie is een Australische singer-songwriter en de artiestennaam van...

Cover Maverick Sabre - Don`t Forget To Look Up

Maverick Sabre - Don`t Forget To Look Up De Ierse Maverick Sabre lijkt van alle markten thuis – hij zet eenvoudig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT