RECENSIE: Black Doldrums - Dead Awake

Doldrums
recensie cijfer 2022-06-27 Het platenlabel Fuzz Club Records staat garant voor fraaie (vinyl)uitgaven van bands in alle mogelijke subgenres, zolang er maar een donker randje aan zit. Deze keer is Black Doldrums aan de beurt met het album Dead Awake.

Volgens de bio is het de debuutplaat van Black Doldrums, al bracht het in 2017 al People’s Temple uit op cassette. Drie nummers van deze cassette komen ook terug op het officiële debuut Dead Awake.

Black Doldrums is het duo Kevin Gibbard en Sophie Landers (La Croix), Inmiddels is het duo verworden tot een trio met de komst van vaste bassist Matt Holt. Op het album opereren ze echter nog als duo.

Gibbard is de frontman die naast zang en gitaar ook synth bass en percussie voor zijn rekening neemt. Sophie Landers zit achter de drumkit (al klinkt die behoorlijk synthetisch) en speelt daarnaast basgitaar, synthesizer en percussie. Ook leent ze haar stembanden voor de backing vocals.

Black Doldrums maakt een elektronische mix van darkwave en postpunk. Het geluid van Black Doldrums is zwaar schatplichtig aan de gothic sound van Sisters Of Mercy, de elektronische punk van Suicide en de postpunk van New Order ten tijde van Ceremony (vooral in de track ‘Into Blue’).

Ook van een fuzzy shoegazesound is Black Doldrums niet vies. Daarom is het niet vreemd dat het album werd opgenomen in de Perry Vale Studio van Pat Collier (ex The Vibrators en producer van onder andere The Jesus And Mary Chain en Primal Scream) en onder auspiciën van Jared Artaud (o.a. Alan Vega).

Het album opent uptempo met de track ‘Sad Paradise’. Het geluid wordt bepaald door de klinische drums en de in galm gedrenkte donkere stem van Kevin Gibbard. De plaat krijgt een statig gevolg met ‘Into Blue’. Het voortstuwende ‘Now You Know This’ sluit de A-kant van de plaat af. Afsluiter ‘Sidewinder’, met karakteristieke baslijn, is het rock ’n roll nummer van de plaat.

Verwacht van Black Doldrums geen nieuwe inzichten in de genres waaruit zij put. Maar met acht nummers van eigen hand levert Black Doldrums met Dead Awake gewoon een prima album af. De aanschaf van dit plaatje is bovendien een betere investering voor je zuurverdiende centen dan een ticket voor een schim uit het verleden als de al decennia uitgerangeerde Sisters Of Mercy. Dus doe er je voordeel mee!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Black Doldrums Label:Fuzz Club
Cover Kubilay Kaya - Slecht Alleen

Kubilay Kaya - Slecht Alleen Kubilay Kaya durft zijn verlatingsangst met ons te delen. Niet voor niets...

Cover Ronni Le Tekro - Bigfoot TV

Ronni Le Tekro - Bigfoot TV Ronni Le Tekro is een gitarist die vooral bekend is van zijn flitsende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT