RECENSIE: Al Lover - Cosmic Joke

Al Lover
recensie cijfer 2023-05-04 De experimentele producer Al Lover, die vanuit Los Angeles opereert, weet als geen ander hoe hij elektronische muziek kan gebruiken om een boodschap over te brengen. In navolging van zijn Existential Everything LP [2019], beeldt hij op Cosmic Joke een serie van filosofische meditaties op het moderne leven uit. Hiermee wil hij de absurditeit van ons tragikomisch bestaan laten horen. Het idee kwam, zoals hij zelf zegt ”from observing the rising, compounded absurdity in recent years and seeing structures of normalcy dissolving. It’s my attempt to view these things as part of a higher-order process, through a metaphysical lens rather than an ideological one.”

Door de jaren heen, heeft Lover verschillende studioalbums en beat-tapes uitgebracht. Daarnaast werkte hij samen met verschillende artiesten (Goat, Anton Newcombe); remixte hij onder andere Osees en Night Beats en was resident DJ op verschillende festivals. Deze ervaring neemt hij mee op dit album dat vol staat met psychedelische shoegaze, elektronica, krautrock en dub. Aan de hand van obscure titels probeert hij ons te laten horen hoe de wereld volgens hem nu klinkt.

Dat begint op ‘Stereoscopic View’, dat met zijn langzaam drijvende baslijnen een unheimisch dubgevoel geeft. Diezelfde sfeer wordt op ‘Parallel Pathways’ doorgezet met behulp van tintelende geluiden die over een industriële beat worden getrokken. Op ‘Cosmic Joke’ legt hij Kraftwerk-achtige synthesizerlagen bovenop een zware monotone drone beat. Wanneer de drum later nog eens wordt versterkt, begrijp je waarom dit nu juist het titelnummer geworden is. De door (krautrock)gitaar geïnspireerde samples op ‘Infinite Impermanence’ zijn al net zo goed. Experiment is er ook: ‘Ultimate Reality (Question)’ lijkt een reeks van willekeurig aangeslagen noten die uiteindelijk tot een geheel sluitend einde komen. Met het zweverige ‘Order From Chaos’ sluit hij de eerste kant van het album prachtig af.

De tweede kant van de LP begint met ‘Integrated Paradox’ al even goed. Het is de bas op ‘Deep time/Complex system’ dat de triphop van Massive Attack in herinnering brengt. De unieke klanken vanuit Bristol (UK) zijn schijnbaar ook bekend geraakt in Los Angeles. Na het futuristische ‘A very Mechanised Dance’ is het de drone-bas die op ‘Experimental Feedback Loop’ voor een perfect repetitief geluid zorgt. Na het donkere mechanische geluid van ‘Corresponding Contradiction’ en het vrolijke ‘Reverberative Relationship’ sluit Lover het album met ‘Linear Return Cycle’ in een loop af. Phoe.. nog een rondje?

Fuzz Club Records weet met Al Lover goed uit te pakken. Deze artiest weet op een intelligente, moderne, wijze muzikale vraagtekens te zetten bij onze huidige manier van leven. De prachtig vormgegeven hoes draagt uiteraard ook bij aan het psychedelische effect. Zou het leven dan echt niets anders zijn dan een kosmische grap?
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Al Lover Label:Fuzz Club
Cover the Bullfight - Some Divine Gift

the Bullfight - Some Divine GiftWow! Het nieuwste album van The Bullfight is wederom een genot voor het oog...

Cover Jankobus Seunnenga - Slijp Steen

Jankobus Seunnenga - Slijp Steen De tijd dat Jankobus Seunnenga het moest hebben van zijn muzikale verleden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT