RECENSIE: Judy Collins - Spellbound

Collins
recensie cijfer 2022-06-20 Inmiddels is Spellbound Judy Collin haar zesendertigste album. Alle nummers komen nu van haar eigen hand. Judy is al tweeëntachtig jaar. Aan haar stem is dat niet te horen. Die is krachtig en de hoge noten raakt ze nog feilloos. Judy is bekend geworden van haar hit ‘Both Sides, Now’ die haar een Grammy opleverde. Ze was ook een van de eerste artiesten die ‘Suzanne’ van Leonard Cohen opnam. Kristalhelder, dat is wat de plaat kenmerkt. Op de hoesfoto verraden enkel haar handen dat ze op leeftijd is. Strak gezicht, waarbij je eerder aan een veel jongere leeftijd denkt.

Spellbound is een verzorgde plaat die leunt op haar engelachtige stem en luistert heerlijk weg. Judy zit in het singer-songwritergenre. De spaarzame instrumentatie geeft haar stem veel ruimte om uit te blinken. De nummers klinken bijna klassiek. Judy speelt ook veel piano op haar nummers. De nummers zijn verder sober ingekleurd met cello, pedal steel en akoestische gitaar.

In de nummers op het album kijkt ze terug op haar leven. ‘Grand Canyon’ waar ze haar jeugd doorbracht. ‘So Alive’ over haar periode in Greenwich Village, wat de meest intensieve jaren waren. Haar drankgebruik komt in ‘Hell On Wheels’ naar voren. Alle nummers worden door Judy toegelicht. Dit geeft een extra dimensie en betrokkenheid wanneer je naar de nummers luistert.

Judy heeft zich er op haar leeftijd niet makkelijk vanaf gemaakt. Dertien eigen composities met een speelduur van bijna een uur. De plaat verveelt geen moment en vormt een coherent geheel.

Spellbound is een passende titel voor de plaat. Immers op die leeftijd nog zo betoverend mooi kunnen zingen is weinigen gegeven. Er is geen nummer dat er boven uitsteekt. Dus als je een willekeurig nummer hoort en je vindt het mooi, dan is dit een plaat die je moet hebben. Met een enkel nummer weet Judy je al te betoveren en krijg je een mooi inkijkje in haar leven.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Judy Collins Label:Eigen Beheer
Cover Ronni Le Tekro - Bigfoot TV

Ronni Le Tekro - Bigfoot TV Ronni Le Tekro is een gitarist die vooral bekend is van zijn flitsende...

Delise

Delise - Ik Ken Je De muziek van Delise is iets waar je aandachtig naar moet luisteren. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT