RECENSIE: Sum 41 - Underclass Hero

Sum 41 - Underclass Hero
recensie cijfer 2007-08-23 Jammer genoeg valt Sum 41 tegenwoordig in de categorie van "bestaan zij ook nog?!" Wie herinnert zich bijvoorbeeld het album Chuck uit 2004? Nee, in Nederland is de band toch vooral bekend van hun albums All killer No Filler uit 2001 en Does This Look Infected uit 2002. Twee albums met bijzonder aanstekelijke singles. De grote vraag nu is of de nieuwe cd Underclass Hero opnieuw zo lekker is.

Underclass Hero werd geproduceerd door frontman Deryck Whibley zelf. Dit was eerder uit nood geboren dan dat het een bewuste keuze was. De band stond er na het vertrek van gitarist Dave Brownsound en haar management, min of meer alleen voor. Volgens Whibley is de cd dan ook een ”deeply personal statement”. Een cd die bovendien ”the confusion and frustration” van het leven in de moderne maatschappij moet verwoorden. Dat belooft vaak weinig goeds.

Het eerste, en tevens titel nummer ‘Underclass Hero’ maakt min of meer duidelijk wat die vewarring en frustratie voor Whibley en de band inhoudt: ”Cause it’s us against them/We’re here to represent/The spit in the face of the establishment”. Als je het als band daarvan moet hebben dan maak je je er wel heel gemakkelijk vanaf. En die indruk blijft hangen bij het beluisteren van de rest van de nummers. Het is alsof de band de flauwe kliekjes van Blink 182 even in de magnetron heeft gemikt om het vervolgens nog half lauw aan de luisteraar op te dienen. Ik kan me niet voorstellen dat daar nog mensen op zitten te wachten. Pas bij het zesde nummer zal de luisteraar uit zijn roes ontwaken. Het nummer ‘Ma Poubelle’ is namelijk een kort Frans ’chanson’. Helaas is de uitspraak van Whibley nu niet bepaald foutloos.

Na dit betrekkelijke hoogtepunt vervalt de band weer in meer van hetzelfde, met als triest dieptepunt een tenenkrommende ballad, of wat daarvoor door moet gaan, in de vorm van ‘With Me’. Helaas biedt alleen het nummer ‘King of Contradiction’ een glimp van de aanstekelijkheid die de eerste twee albums van de band kenmerkte. Het is dan ook het beste nummer van de cd. Een cd die in feite in een zin te beschrijven valt: ”All filler No Killer’.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Sum 41 Label:Island
The Polyphonic Spree - Fragile Army

The Polyphonic Spree - The Fragile ArmyMet een 24 koppige band gehuld in lange jurken ben je een bezienswaardigheid...

Spinvis – Goochelaars & Geesten

Spinvis - Goochelaars & Geesten De term ‘rustig aan’ komt in het vocabulaire van Spinvis niet voor. In vijf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT