RECENSIE: The Reytons - Kids Of The Estate

Reytons
recensie cijfer 2022-03-21 Het verhaal van The Reytons is het bewijs dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Vijf jaar geleden zag het er allemaal nog heel anders uit voor de jongens uit Rotherham. Overdag werd er gewerkt om de rekeningen te kunnen betalen, maar ‘s avonds werd er keihard gewerkt om die dromen te verwezenlijken. Het vele oefenen en het schrijven van eigen liedjes bleken al snel vruchten af te werpen. Dankzij een omvangrijke kennissen- en vriendenkring en behulpzame familieleden raakte het allereerste optreden in de plaatselijke club strak uitverkocht. De filmpjes die daar werden opgenomen gingen viraal en werden opgepikt. Zonder het zelf te beseffen werd The Reytons al snel neergezet als de grootste nieuwe indiepopsensatie uit Sheffield. Inderdaad de plaats waar ook The Arctic Monkeys vandaan komt. Klinkt toch net even lekkerder dan Rotherham dat maar nauwelijks vijftien kilometer verderop gelegen is.

Na twee eerder verschenen EP’s is tijdens de lockdown het eerste volwaardige album tot stand gekomen, waarmee in de UK al de nodige opschudding is veroorzaakt. Het zelfgeschreven materiaal dat op Kids Off The Estate te vinden is, barst van de energie en enthousiasme, pakkende melodieën, puntige gitaarriffs en nodigt al na enkele keren beluisteren uit tot meezingen. Precies de elementen waarmee bovengenoemde bandje ook zo snel populair wist te worden. Deze straatschoffies halen eveneens de inspiratie uit het gewone leven op de straat, in de kroeg en op het werk, zoals te horen is in ‘Mind The Gap’ of in de opzwepende rock van ‘Sales Pitch For The Bus Fare Home’. De pretentieloosheid en aanstekelijke aanpak hebben weliswaar iets naïefs, maar worden daarentegen met een grote overtuiging uitgevoerd. The Reytons is niet zo van de softe, poëtische inslag. Liever kiezen zij voor een rauwe, intense en meer directe benadering.

De dwingende indiepop zoals het viertal dit op hun debuut veertien tracks lang presenteert, steekt goed in elkaar maar klinkt, en dat moet gezegd worden, allesbehalve vernieuwend. Aan de andere kant werkt de muziek van The Reytons dusdanig verfrissend dat de nieuwsgierigheid om dit allemaal eens live te kunnen ervaren in ieder geval is opgewekt.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:The Reytons Label:Mattan Records
Velveteers

The Velveteers - Nightmare DaydreamHet eerste dat opvalt bij een eerste kennismaking met The Velveteers is de...

Cover thoughtcrimes - Tap Night

thoughtcrimes - Tap Night Dat The Dillinger Escape Plan een flink gat geslagen heeft in het begrip...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT