RECENSIE: The Body And Big Brave - ...Leaving None But Small Birds

Body Brave
recensie cijfer 2022-02-07 The Body is een heavy duo uit Providence (VS) dat graag experimenteert in de onderste en tevens donkerste regionen van het muziekspectrum. BIG/BRAVE is een Canadees trio dat zich niks gelegen laat aan de arbitraire grenzen tussen folk en metal. Leaving None But Small Birds is het fraaie resultaat van hun samenwerking.

De heren van The Body, gitarist/vocalist Chip King en drummer/percussionist/programmeur Lee Buford, collaboreerden al eerder met de Amerikaanse sludge/doom band Thou en het New Yorkse noise-duo Uniform. Dit keer hebben ze gekozen voor de dames van BIG/BRAVE, gitariste/vocaliste Robin Wattie en drumster Tasy Hudson en hun gitarist Mathieu Ball.

De muziek op Leaving None But Small Birds is sfeervol en hypnotiserend. De plaat opent met ‘Blackest Crow’. Op deze monotone folksong speelt de stem van Robin Wattie de hoofdrol: ”I wish my breasts where made of glass, wherein you might behold, upon my heart your name lies wrote in letters made of gold”. De overslaande stem combineert fraai met de aardse klanken die de muzikanten uit hun instrumentarium halen.

‘Black Is The Colour’ is de track op het album die nog het meeste klinkt als een traditionele folksong. De akoestische gitaar en de zangstem van Wattie bepalen hier de sfeer. Op de achtergrond is subtiel alleen nog wat percussie te horen.

De albumtitel Leaving None But Small Birds komt uit de tekst van de sage ‘Polly Gosford’. De folksong is gedrenkt in feedback en over elkaar heen stuiterende ritmes. Met Polly loopt het helaas niet goed af: ”He covered her grave, and hastened home, leaving none but small birds, her fate to bemoan”.

Maar de rampspoed is hiermee nog niet ten einde. Het album sluit af met ‘Babes In The Woods’. De doomakkoorden en droneklanken zorgen hier voor een onheilspellende sfeer. Dit wordt nog verstrekt door de chilling vrouwenzang waarmee het nummer eindigt: ”At night so sad was their plight, when the sun went down and the moon gave no light, they sobbed and they sighed and they bitterly cried, then the poor little babes, they laid down and died”.

Rest maar één conclusie: Leaving None But Small Birds is het eindresultaat van een geslaagde collab tussen geestverwanten The Body en BIG/BRAVE.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Body And Big Brave Label:Thrill Jockey Records
Bummer

Bummer - Dead HorseMet Holy Terror slaagde Bummer er met groot gemak in om in het linker...

Cover Black Marble - Fast Idol

Black Marble - Fast Idol Fast Idol , het nieuwste album van Black Marble , klinkt alsof het gemaakt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT