RECENSIE: jake Xerxes Fussell - Good And Green Again

JXF
recensie cijfer 2022-02-01 Jake Xerxes Fussell wijdt zijn oeuvre vrijwel geheel aan herinterpretaties van oude folk traditionals. In de twee jaar sinds het verschijnen van Out Of Sight heeft Fussell weer genoeg tijd doorgebracht in bibliotheken en stoffige muziekarchieven voor een nieuw album: Good And Green Again. Fussell krijgt opnieuw muzikale hulp van violiste Libby Rodenbough, contrabassist Casey Toll en pedalsteel gitarist Nathan Golub. Maar ook de stemmige bijdragen op trompet en Franse hoorn van Anna Jacobson mogen niet onvermeld blijven. Het album werd geproduceerd door James Elkington die ook nog wat muzikale diensten verleende op dobro en vibrafoon.

De songkeuze op Good And Green Again is minder aansprekend dan op zijn vorige album. Het ontbreekt aan echt kenmerkende songs. Daardoor komt de plaat moeilijk op gang. De drie nietszeggende instrumentale tracks helpen daar ook niet echt aan mee. Tegen het einde van openingsnummer ’Love Farewell’ is de vocale bijdrage van fan van het eerste uur, Bonnie “Prince” Billy, even vaag waarneembaar. En dat alleen voor de geoefende luisteraar.

‘The Golden Willow Tree’ is het hoogtepuntje van de plaat. Fussell’s stem klinkt hier een stuk geïnspireerder dan op de rest van het album. De song werd overigens al eens vereeuwigd door The Carter Family, maar dan onder de titel ‘Sinking In The Lonesome Sea’ (de uptempo versie van Mother Maybelle & The Carter Sisters is stiekem nog leuker). Afsluiter ‘Washington’ is een eigen compositie van Fussell die is voorzien van een oude tekst uit het Richmond, Virginia van de 19e eeuw. De naam van de tekstschrijver is onbekend. De stemmige blaaspartijen van Anna Jacobson bepalen de kleur van de song.

De recensie van zijn vorige album eindigde met de constatering dat Fussell een goede verhalenverteller is en dat dit nieuwsgierig maakte naar eigen werk van de man. Dan is het teleurstellend om te constateren dat uitgerekend de drie volledig zelf geschreven bijdragen van Fussell (‘Frolic’, ‘What Did The Hen Duck Say To The Drake?’ en ‘In Florida’) de eerdergenoemde instrumentale intermezzo’s zijn. Toch een gemiste kans.
Recensent:Bart Slaats Artiest:jake Xerxes Fussell Label:Paradise Of Bachelors
Endless Boogie

Endless Boogie - AdmonitionsHet was nooit de bedoeling om op tournee te gaan of albums op te nemen en die...

Cover Riki - Gold

Riki - Gold Het komt niet vaak voor, maar soms zit er bij het beluisteren van nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT