RECENSIE: Horse - Orca

Horse
recensie cijfer 2021-11-27 Soms moet je even een stapje terug doen om weer een aantal stappen vooruit te kunnen maken. Dat moet zanger en tekstschrijver Arjen Hilberdink gedacht hebben, toen zijn band The Horse Company in 2013 ophield te bestaan. In acht jaar tijd had hij samen met broer Vincent, Jeroen Hobert (drums) en Arjan Pronk (basgitaar) drie albums met melancholische gitaarliedjes uitgebracht. Helaas bleef het grote succes uit. Toen de ritmesessie bij dialectband Bökkers ging spelen, was de opheffing van de band onafwendbaar.

Die scheiding moet Arjan Hilberdink dwars hebben gezeten. In de zomer van 2015 schreef hij, aan de hand van ideeën die hij nog in zijn hoofd had zitten, muziek voor een aantal nummers. In een paar weekenden werden deze uitgewerkt en opgenomen in de studio van Matthijs Herder. De producer van het laatste album van zijn voormalige band, Calypso [2013], moedigde Hilberink aan om de plaat af te maken. Dit betekende teksten schrijven - ook al wist hij niet meer wat de oorspronkelijk inspiratie was voor die nummers - en deze inzingen.

Het resultaat mag er zijn: de zeven nummers (plus een geluidsopname) op de EP Orca zijn om van te smullen. Hilberink heeft er bewust voor gekozen om ze onder de naam Horse uit te brengen. Hij wilde 'de band sound' behouden. Dit betekent een vol geluid aangevuld met poprockinvloeden, wat het iets toegankelijker, iets blijer maakt. "We konden met de band nog wel eens zwaar op de hand zijn.“

Verwacht nu niet direct vrolijke popdeuntjes. De eerste helft van de EP heeft veel weg van The War On Drugs, met name ‘Truly Gone’. Op ‘Painted Thoughts’ wordt die lijn voortgezet, al hoor je hier ook de invloed van de elektrische Neil Young. Dit zijn prima nummers met eenzelfde klanksoort. De tweede helft van de EP krijgt met ‘Living In The Woods’ een logisch vervolg. Op ‘Rain’ tapt hij voor het eerst uit een ander vaatje: het popgeluid en de vele gitaarlagen, bovenop een stuwend drumritme, geven wat verfrissends. Met ‘Voodoo’, dat doet denken aan The Stone Roses, en de afsluitende ballade ‘Marigold’ weet Horse het beste tot het einde te bewaren.

Ongetwijfeld speelde Arjan Hilberdink met de gedachte om The Horse Company nieuw leven in te blazen. Hij neemt op Orca een stapje terug om in te schatten of zijn composities van voldoende kwaliteit zijn om de band bij elkaar te brengen. Het feit dat de oorspronkelijke bezetting aan het repeteren is om deze nummers op de Nederlandse podia ten gehore te brengen, zegt voldoende. De hoge kwaliteit van deze EP belooft veel goeds voor de toekomst van The Horse Company.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Horse Label:Goomah Music
Cover Orla Gartland - Woman On The Internet

Orla Gartland - Woman On The Internet Women On The Internet van Orla Gartland is de perfecte muziek voor een...

Tricklebolt

Tricklebolt - Live At The Drive In De mannen van Tricklebolt zijn een echte live band. Op het podium komt hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT