RECENSIE: Rose City Band - Earth Trip

RCB
recensie cijfer 2021-10-06 Het is best een lastige zaak wanneer je als muzikant bruist van de inspiratie, maar het niet kwijt kunt in je band omdat het iets teveel afwijkt van wat men van je verwacht. Soms zijn het collega-muzikanten die de creativiteit onbewust dwarsbomen, maar ook de druk van de fans en de media kunnen hier een bepalende rol spelen.

Multi-instrumentalist Ripley Johnson maakte al eerder deel uit van Wooden Shjips maar besloot vanwege de hierboven genoemde beperkingen om daarnaast het project Moon Duo op te richten. Op deze manier kon hij zich naast de psychedelische jaren-zeventig-rock van Shjips, volledig uitleven in de meer ongepolijste stijlen waarin roekeloze gitaar-riffs en breed uitgerolde synth-tapijten gecombineerd werden. Wat begon als een hobby-bandje groeide snel uit tot een redelijk succesvolle en veelgevraagde live-act voor zowel de clubs als de festivals.

Voor een nieuwe psychedelische benadering van de country-folk bleek in beide bands absoluut geen plaats en daarom is er enige tijd geleden met Rose City Band een volgende vluchtroute gezocht. Als voorman van deze band presenteert Johnson met Earth Trip inmiddels al weer het derde album en tevens de opvolger van Summerlong, een van de mooiste zomerplaten uit 2020. Hoewel er diverse muzikanten hebben meegewerkt blijft de rol van Johnson ook deze keer weer allesbepalend. Toetsen, percussie en zowel akoestische als elektrische gitaren, maar ook de bas en de vocalen heeft hij voor zijn rekening genomen. Uiteraard heeft een en ander te maken met de beperkte mogelijkheden van het afgelopen jaar, maar hij heeft er zelf nooit een geheim van gemaakt om graag alles in eigen beheer te hebben en dat geldt dus ook voor de controle over alle activiteiten in de studio, vanzelfsprekend grenzend aan zijn huis in Portland.

De "ultiemde zomerbeleving voor onderweg", zoals de sfeer op de voorganger dikwijls werd omschreven, heeft plaatsgemaakt voor een geluid dat afkomstig lijkt uit de achtertuin, waar de band heeft plaatsgenomen op de overdekte veranda met uitzicht op de prairie en een ondergaande zon, terwijl het kampvuur knettert. Melodieuze Westcoast-pop en Americana waarin de pedal-steel een voorname rol speelt en waarin heel af en toe een harmonica voorbij komt, terwijl Johnson ontspannen, bijna mediterend, zijn verhalen zingt.

Gedurende drie kwartier neemt Rose City Band de luisteraar mee op een zeer rustgevende ‘Earth Trip’, om zodoende even te kunnen vluchten uit de waanzin van de huidige tijd. Het mooiste is voor het laatste bewaard: het negen minuten durende ‘Dawn Patrol’, een intens rustgevend oplaadmoment om de hectiek van de dag weerstand te kunnen bieden. Daar zou je er graag meer van willen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Rose City Band Label:Thrill Jockey Records
Cover Stubborn Heart - Made Of Static

Stubborn Heart - Made Of StaticOpgestaan is plaatsje vergaan, is het eerste wat er in je opkomt als je het...

Cover Faye Webster - I Know I`m Funny Haha

Faye Webster - I Know I`m Funny Haha Faye Webster is misschien wel het triestste meisje van de klas. Na het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT