RECENSIE: Northlane - 5G

Northlane
recensie cijfer 2021-04-13 Het blijft lovenswaardig hoe de Australische metalcoreband Northlane zich blijft ontwikkelen. Niet blijven hangen, maar progressief bezig blijven met het opzoeken van de randjes van genres. Van oorsprong worden ze bestempeld als metalcore, maar ze zijn veel meer dan dat. Ze wisselen af in tempo, maken gebruik van elektronische elementen en zijn niet vies van een beetje dynamiek. Om dit kracht bij zetten hebben ze enkele artiesten buiten hun genre gevraagd om remixes van nummers te maken. Dit heeft geresulteerd in de EP met de passende titel 5G. De vraag is natuurlijk: is dit het soort 5G dat wel in je hoofd blijft hangen?

Voor deze EP zijn vijf nummers geselecteerd, waarvan vier afkomstig van het laatste album Alien uit 2019. Uitzondering is de track ‘Ohm’, afkomstig van het album Node uit 2015. Deze track is dan ook door Northlane zelf onder handen genomen en gemoderniseerd naar hun huidige sound. De EP opent met ‘Bloodline’, dat op zichzelf al redelijk dansbaar was, maar dankzij HEALTH net dat extra zetje heeft gekregen. In deze versie heeft het zelfs iets weg van een mix tussen Linkin Park en Nine Inch Nails, wat natuurlijk nooit verkeerd kan zijn.

‘4D’ was op zichzelf al een halve drum ’n bass/dubstep-track, die voor deze EP onder handen is genomen door Mashd N Kutcher. De drum ’n bass/dubstep-elementen zijn versterkt en de schreeuwende vocalen werken bijzonder goed, in combinatie met de zuivere vocalen. Wie tussen de regels door luistert zou vermoeden dat hier Skrillex aan het werk is. Van oorsprong is ‘Vultures’ de stevigste track uit de selectie, waar de metalcore het sterkste in doorschijnt. En toch is dit op wonderbaarlijke wijze omgetoverd in een remix door Mr. Bill. Knap gedaan, maar toch mist deze track ergens iets waardoor deze niet op dezelfde manier zo lekker rolt als de andere remixes. Alsof de genres wringen, waardoor alles knarst en schuurt en niet iets té veel alle kanten opspringt.

‘Ohm’ is de oudste track uit deze collectie. De schreeuwende vocalen zijn eruit gehaald en er is een zweverige drum ’n bass-remix gemaakt. Een welkome verademing na de toch wat chaotische voorganger, maar toch weer iets braver vergeleken met de eerste twee tracks. Niks mis mee, maar niet sterk genoeg om te blijven hangen. Afsluiter is ‘Sleepless’, een van oorsprong ballade-achtige track waar al een drum ’n bass-loop in verwerkt is. Phase One weet er een bescheiden industriële dubstephit van te maken die de emotie en de opbouw van het origineel recht aan doet, zonder per sé meer te willen zijn.

Al met al geeft de EP 5G een verfrissende, nieuwe kijk op nummers van Northlane. In een tijd waar liveshows even geen optie zijn, moet er gezocht worden naar nieuwe manieren om relevant te blijven. Een remix-EP op basis van het laatste album is een goede aanpak, waarmee dit album toch extra aandacht krijgt. Net zoals je door een cover anders naar een nummer luistert, zo komen deze tracks ook op een andere manier binnen. Niet altijd even goed, maar zeker waardig genoeg voor een enkele luisterbeurten.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Northlane Label:UNFD
Cover '68 - Give One Take One

'68 - Give One Take OneIn een tijd waarin we er op gewezen worden om niet met te veel mensen samen...

Cover Tigers Jaw - I Won`t Care How You Remember Me

Tigers Jaw - I Won`t Care How You Remember Me Tigers Jaw is een Amerikaanse band, uit Pennsylvania om precies te zijn,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT