RECENSIE: Bjorn Berge - Heavy Gauge

Bjorn b
recensie cijfer 2021-05-26 Een doorbraak bij het grote publiek heeft hij al lang uit zijn hoofd gezet, maar ondertussen is Bjørn Berge al sinds 1998, en twaalf albums lang, bezig om zijn carrière gestalte te geven. Hij doet dit op een rustige en vooral muzikaal integere wijze, waarbij vooral niet voorbij mag worden gegaan aan zijn podium-activiteiten als eenmansorkest. Juist de liveoptredens kunnen altijd op grote waardering rekenen bij zijn hondstrouwe en steeds groter wordende aanhang. Berge weet steeds weer te imponeren en dat te bieden wat er van hem wordt verwacht. Ook op het onlangs verschenen Heavy Gauge blijft de Noorse singer-songwriter/gitarist trouw aan zijn herkenbare authentieke benadering. Het vervolg van Who Else omvat twaalf zelfgeschreven tracks, in samenwerking met Ellis Del Sol, die er op deze release te vinden zijn. Verwacht dus een vol akoestisch, zeer gevarieerd twaalfsnaren-gitaar-geluid voorzien van zware vocalen, waarbij hij het ritme zelf bepaalt met een stomp-box, zoals in de stoere opener ‘Wrangler Man’. Slechts drie keer maakt Berge gebruik van enkele gastmuzikanten die een bescheiden bijdrage mogen leveren op bas en percussie.

In ‘I Got It Made’ wordt nog even gerefereerd aan het legendarische ‘Ace Of Spades’ dat vrijwel altijd een belangrijk onderdeel vormt tijdens zijn liveshows. In hetzelfde moordende tempo zoals men dat altijd gewend was van Lemmy & Co. vervolgt Berge met een stevige en snelle ‘Rip Off’ waarbij nogmaals toch nog even benadrukt moet worden dat het ook hier akoestisch werk betreft en waarin een voortreffelijke baspartij wordt neergezet door Kjetil Ulland. In de slow blues van ‘Stray Dog’ ligt het tempo aanzienlijk lager, maar dat betekent in het geval van Bjørn Berge niet automatisch dat het daarmee ook minder intens wordt.

De stoere Noor is al vaak in het blueshoekje weg gezet, maar zoals al zo vaak is gebleken in het verloop van zijn carrière, omvat het werk van Berge meer dan dat. Zo bevat het pakkende ‘Alone Again’ elementen die je als popmuziek kunt omschrijven en bevat ‘Coliseum’ een funky hiphop-arrangement waarin elektronische breakbeats zijn vervangen door inventieve gitaarcapriolen die hier het ritme bepalen. Berge bewijst wederom sterke composities te kunnen schrijven waarin de folk nooit ver weg is. Een goed voorbeeld hiervan is het donkere ‘Bound To Ramble’, maar er wordt met groot gemak weer doorgeschakeld. Zo blijkt er met behulp van zijn begeleiders zelfs ruimte te zijn voor radiovriendelijke reggaeklanken.

Na al die verscheidenheid, door hemzelf simpelweg omschreven als “Good time music”, is het dus niet eens verrassend dat er wordt afgesloten met ‘Bottle Floats’, zo een in de beste murder-ballad-traditie. Hiermee biedt Heavy Gauge een uitstekend overzicht van wat de muzikant zoal in huis heeft. Al blijft drieëndertig minuten luisterplezier natuurlijk wel wat aan de krappe kant.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Bjorn Berge Label:Pias
A D

Adam Douglas - Better AngelsNet als zoveel anderen heeft ook Adam Douglas het afgelopen jaar benut om...

Cover Femi & Made Kuti - Legacy+

Femi & Made Kuti - Legacy+ De erfenis van Fela Kuti blijft doorlopen via zijn zoon Femi Kuti en diens...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT