RECENSIE: Femi & Made Kuti - Legacy+

Femi
recensie cijfer 2021-05-08 De erfenis van Fela Kuti blijft doorlopen via zijn zoon Femi Kuti en diens zoon Made Kuti. Beide familieleden komen met een eigen interpretatie van de legendarische afrobeat van Fela Kuti op elk een eigen album. Samengevoegd onder de naam Legacy+. Beide zijn gevuld met de ingrediënten van de legendarische zanger en bandleider. Swingende Afrikaanse ritmes, stomende blazers en zangritschema’s die elkaar mooi aanvullen. Maar ook met een eigen interpretatie, geen van beide kinderen waagt zich aan nummers van twintig minuten of meer. Iets minder dan acht minuten duurt het langste liedje. Wel schuwt geen van beide stevige maatschappijkritiek.

Femi Kuti is met Stop The Hate alweer toe aan zijn tiende album. Femi is meestal iets meer jazz georiënteerd, maar dat valt op Stop The Hate niet te horen. ‘Stop The Hate’ en ‘Land Grab’ zouden zo liedjes uit het oeuvre van Fela geweest kunnen zijn. ‘Stop The Hate’ heeft met de blazers een fijne aanloop, voordat er een heerlijk samenspel met de achtergrondzangers ontstaat. ‘Land Grab’ is een kritisch nummer dat begint met het agressieve koor, waarna het koperwerk de leiding overneemt.

Met For(e)ward brengt Made Kuti een nieuw perspectief op de Afrobeat. De CD staat vol met nieuwe ideeën, zoals de bliepjes en de wat tragere beat tijdens ‘Blood’. Ook de zwaardere stem van Made Kuti voegt een nieuwe dimensie toe aan de Afrobeat. Made heeft goede ideeën. Zoals bijvoorbeeld ‘Hymn’, waar een kinderkoortje, in tegenzang met Made, het perspectief van de jongste generatie bezingt. Net zoals bij eerder ‘Blood’, experimenteert Made met veranderingen in het ritme.

Femi Kuti heeft van Stop The Hate een typische Fela Kuti plaat gemaakt. Een mooi eerbetoon dat elke liefhebber zal bekoren. Made Kuti zoekt met For(e)ward de grenzen van het genre op. Dat levert interessante ideeën op, maar nog niet een plaat die continu de aandacht weet vast te houden. Daar is For(e)ward net te ingewikkeld voor. Het positioneert Made Kuti wel als een interessante artiest die ongetwijfeld nog veel ontwikkeling gaat doormaken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Femi & Made Kuti Label:Pias
Berge

Bjorn Berge - Heavy GaugeEen doorbraak bij het grote publiek heeft hij al lang uit zijn hoofd gezet,...

Cover Tiny Legs Tim - Call Us When It`s Over

Tiny Legs Tim - Call Us When It`s Over De COVID-19 crisis is ook niet aan de Belgische heren van Tiny Legs Tim...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT