RECENSIE: Adam Douglas - Better Angels

Douglas A
recensie cijfer 2021-05-27 Net als zoveel anderen heeft ook Adam Douglas het afgelopen jaar benut om eens goed over allerlei zaken na te denken. De Amerikaan vertrok ruim tien jaar geleden naar Europa om zich in Noorwegen te vestigen en zich in alle rust op zijn muziek te focussen. Douglas draagt al een behoorlijke rugzak aan ervaring mee. Hij verrichte diverse hand- en spandiensten bij producties en optredens van artiesten als Sting, Jon Bon Jovi, Bonnie Raitt en Ten Years After, maar heeft inmiddels ook twee eigen albums op zijn naam staan. Hoogste tijd dus om even een balans op te maken.

Het thema van zijn onlangs verschenen Better Angels heeft voornamelijk betrekking op de zelfanalyse, over zijn ontwikkeling als mens en het maken van keuzes die nodig zijn om een beter mens te worden. Plotseling kreeg hij daar alle tijd voor. Ook was er gelegenheid om zich nog eens te verdiepen in het Amerikaanse muzikale erfgoed. Het leidde tot een enorme golf aan inspiratie en uitdagingen. De singer-songwriter zag zich genoodzaakt om er snel werk van te maken en besloot om voor even terug te keren naar zijn geboorteland, om daar met Amerikaanse muzikanten de studio in te duiken. De pandemie gooide abrupt roet in het eten, maar desondanks kon dit jaar het resultaat van Plan B gepresenteerd worden.

Douglas besloot namelijk om met bevriende Noorse en diverse lokale muzikanten zijn ideeën uit te werken en dat heeft uitstekend uitgepakt. Hij was op zoek naar diversiteit en die Noren begrepen duidelijk wat er gevraagd werd. Zo bleken zij uitstekend in staat om radiovriendelijke, Amerikaanse, naar Westcoast-pop neigende rootsmuziek te spelen zoals ‘Into My Life’, maar bleken ook rhythm & blues, country of swingende, strakke en toegankelijke soul niet te veel gevraagd. Zo is daar het overtuigende ‘Build A Fire’ of het wel heel sterk door Al Green geïnspireerde ‘Just A Friend’. Ook voor een meeslepende ballad zoals ‘Change My Mind’ kun je bij Douglas, die het vocaal allemaal moeiteloos aankan, aankloppen. Hij heeft de mogelijkheden die zijn muzikanten hem aanreikten optimaal weten te benutten. Voor ‘Where I Wanna Be’ werd zangeres Beady Belle er bij gehaald en is er met enkele toegevoegde blazers en warme orgelklanken een rijkelijk gevuld geluid geproduceerd. In ‘Joyous We’ll Be’ komt zelfs de gospel even om de hoek kijken. Het gaat alle kanten op maar Douglas houdt nadrukkelijk de regie in eigen handen: “Play that thing”, klinkt het, zodat de gitarist precies weet wanneer hij zijn solo kan inzetten in ‘Whistle To Blow’. Het lijkt haast een overbodige aanwijzing, want bij deze muzikanten gaat allemaal op gevoel en souplesse.

In het vervolg kan Adam Douglas zich de kosten van een vliegticket naar de USA besparen, want Better Angels is dankzij zijn sterke composities en de muzikale chemie met zijn Noorse begeleiders in alle opzichten geslaagd te noemen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Adam Douglas Label:Pias
Ledfoot

LEDFOOT - Black ValleyPrecies op het moment dat het virus de wereld op zijn kop zette bracht Tim...

Berge

Bjorn Berge - Heavy Gauge Een doorbraak bij het grote publiek heeft hij al lang uit zijn hoofd gezet,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT