RECENSIE: Devil`s Desire - The Soul Remains Alive

DD
recensie cijfer 2021-02-14 Gio Smet lanceert momenteel het ene na het andere album. Zo werd een klein jaartje geleden het eerste album van Horrowish gelanceerd en zou je de Belgische multi-instrumentalist kunnen kennen van wat andere bands en projecten, waaronder zijn soloproject Giotopia. Voor zijn nieuwste project Devil’s Desire heeft hij de samenwerking gezocht met Jeff Metal, een Braziliaanse zanger die achter de welluidende naam Jefferson Moura Melo schuilt. Jeff Metal is een onbekende zanger/ gitarist die halverwege 2020 een soloalbum heeft uitgebracht, maar verdere wapenfeiten zijn er niet te vinden.

Het album heet The Soul Remains Alive en is in alles een ode aan de metal uit de jaren tachtig, waarbij bands als Iced Earth, Judas Priest, Metal Church en Accept ongeveer de inspiratiebronnen moeten zijn geweest. Jeff Metal heeft net als Udo Dirkschneider of David Wayne een stemgeluid als een gemarteld varken. Het zorgt voor het vintage sfeertje binnen de muziek, net zoals de Spartaanse productie en de creepy bedoelde, maar cheesy klinkende grafstem in het intro en het eerste nummer ‘Devil’s Desire’.
Ondanks dat heeft de muziek ook wel wat. Door dat authentieke sfeertje krijg je gelijk zin om de platen van je oude helden weer eens af te stoffen.

Wat eveneens sfeer verhogend werkt is het veelal aanwezig keyboardgeluid, dat meer als een veelvuldig terugkerende drone werkt, maar dat het creepy sfeertje wat extra glans geeft. Het maakt dat songs als ‘Midnight Salvation’ en vooral ‘The Gate Is Here’ gewoon heel erg lekkere tracks zijn. Dat Smet alle instrumenten (inclusief echte drums) zelf heeft ingespeeld is echt een vermelding waard en dat de man een zeer begenadigd gitarist is, mag ook wel eens vermeld worden. Luister maar eens naar zijn solo’s die in bijna elke song wel ergens opduiken.

Dat het album in eigen beheer is opgenomen kun je wel horen, met een betere productie zouden de songs nog wat beter tot hun recht komen, aan de andere kant behoudt het zo wel dat vintage sfeertje. Dat de grote helden model hebben gestaan voor de tracks is duidelijk, en dat de songs nog niet zo goed zijn als die van die voorbeelden, is Smet vergeven. Wat hij met The Soul Remains Alive bijna in zijn eentje presteert verdient een dikke pluim. Leuke plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Devil`s Desire Label:Eigen Beheer
Cover Malfested - Shallow Graves

Malfested - Shallow GravesVliegen en kraaien, gezamenlijk cirkelend boven een vers gedolven graf waarin...

Cover Flames Of Heaven - The Force Within

Flames Of Heaven - The Force Within Om nou te zeggen dat er een belletje ging rinkelen bij de naam Cristiano...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT