RECENSIE: Flames Of Heaven - The Force Within

FOH
recensie cijfer 2021-02-13 Om nou te zeggen dat er een belletje ging rinkelen bij de naam Cristiano Filippini, nou nee. De Italiaanse muzikant heeft in zijn thuisland Italië meer bekendheid, maar alleen niet op het gebied van metal. De man heeft sinds 2010 drie album uitgebracht, maar met een soort ultra-bombastische muziek waarbij keyboards en orkestratie heftige duels uitvechten. Muziek die meer als de soundtrack van een oude oorlogsfilm klinkt. Na drie van dit soort albums te hebben uitgebracht vond Filippini het tijd worden om het roer om te gooien en zijn ander grote liefde te gaan uitbaten: metal.

Wanneer je de man zijn achtergrond kent, kun je al bij voorbaat, voordat je ook maar een noot gehoord hebt, bedenken wat voor kant zijn metal op zal gaan. Inderdaad brengt Cristiano Filippini’s Flames Of Heaven, die we voor het gemak af gaan korten als CFFOH, powermetal met een sterk symfonische inslag. Bij de woorden powermetal en Italië gaan de gedacht altijd gelijk naar Rhapsody en al haar afgeleiden, met dit verschil dat Luca Turilli meer de gitaar als uitganspunt gebruikt en Filippini het meer van de keyboards en orkesten moet hebben, zoveel is duidelijk wanneer we naar The Force Within, het debuut van de CFFOH, luisteren. Het scheelt een hoop vingervlugge solo’s, zodat de aandacht volledig naar de smaakvol georkestreerde songs gaat, hoewel de nadruk gelukkig wel op metal is komen te liggen. Natuurlijk horen we de gitaren van Fillipini en Michele Vioni regelmatig solo’s uitbraken, maar altijd in dienst van de song.

De zang wordt verzorgd dor Marco Pastorino en het moet gezegd, de man is gezegend met een dijk van een strot en, ook wel eens fijn, het is amper te horen dat de man een Italiaan is. Het is dan ook een ervaren zanger, die al in diverse bands heeft rondgedoold en die ervaring hoor je. Als daarnaast ook de songs van Filippini prima zijn dan kunnen de liefhebbers van het genre hun hart ophalen.

Zo horen we afwisselend snellere songs, gedragen epische tracks en zo hier en daar een ballad, allemaal volgens het boekje. Voor liefhebbers van het zwaardere werk is het misschien allemaal net wat te netjes, maar er zijn mensen genoeg die zwelgen in powerballads als ‘Finding Yourself’, ‘Always With You’ en ‘Missing You’. Eerlijk is eerlijk, het zijn inderdaad mooie epische tracks. Daar tegenover worden er met ‘Lightning In The Night’, met Iron Maiden-achtig intro, bommen en granaten van stal gehaald. Zo golft de plaat een uur lang heen en weer totdat we bij de bonustrack zijn aangekomen, een akoestische versie van ‘Missing You’ dat we in de vorm van de orkestrale versie eerder op de plaat vinden.

The Force Within is een gewaagde en geslaagde zet van Filippini en zijn maten van CFFOH. Voor liefhebbers van symfonische powermetal is dit een dikke aanrader en zelfs als dit soort bombastische powermetal niet je ding is kun je hier best nog plezier aan beleven.
Recensent:Jan Didden Artiest:Flames Of Heaven Label:Limb Music
Cover Devil`s Desire - The Soul Remains Alive

Devil`s Desire - The Soul Remains AliveGio Smet lanceert momenteel het ene na het andere album. Zo werd een klein...

Cover Stitchfork - Live Lies Truth Dies

Stitchfork - Live Lies Truth Dies Er zijn weleens momenten dat je je frustraties van je af wilt schreeuwen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT