RECENSIE: Malfested - Shallow Graves

Malfested
recensie cijfer 2021-03-02 Vliegen en kraaien, gezamenlijk cirkelend boven een vers gedolven graf waarin hongerige maden krioelen tussen de ingewanden van een zombie, die langzaam ontwaakt uit zijn ‘eeuwige’ slaap. Het is wat je op het netvlies geprojecteerd krijgt bij de eerste tonen van Shallow Graves de debuut EP van Malfested. De geluiden van de op purulent vlees beluste insecten en de duistere zwarte vogels worden keihard opzij geschoven door een verrotte grafstem en een keihard beukende riff. Binnen de eerste minuut van ‘Shallow Graves’ worden we al flink overrompeld door de intense tempowisselingen. Het zorgt er voor dat we direct denken aan het oldschool geluid van de bands die begin jaren negentig de dienst uitmaakten, maar ook wel een beetje aan Bloodbath, zonder het echte ‘kettingzaag’ geluid overigens. Het is mooi gedaan dat de tracks in elkaar overlopen, zodat er nergens stiltes vallen.

No nonsens deathmetal is dus hetgeen waar de band uit het Belgische Kortrijk voor staat, vormgegeven in zes songs die afwisselend beuken en soms ook even in energieniveau verlaagd worden door sinistere geluiden en loodzware breakdowns. Het zorgt voor voldoende afwisseling binnen de 21 minuten aan ranzige deathmetal. Zo valt ‘Masked With The Skulls Of The Fallen’, met sfeervolle tussenstukjes, vooral op door het melodieuze gitaarwerk. Daaroverheen davert een giftig kinkende stem die ergens tussen een grunt en krijs klinkt. De track gaat naadloos over in ‘Fields Of Bloodshed’ dat sterke Pestilence-achtige riffs op de mat legt en mooi afwisselend klinkt en zo zijn ook ‘Venefica ( The Banished One’) , ‘Incantations’ en afsluiter ‘Cistern Of Souls’, prima deathmetal tracks die opvallen door de vele inventieve gitaarloopjes en straffe tempo’s met de nodige ruimte voor wat langzamere tempo’s en breakdowns.

Wie er precies verantwoordelijk zijn voor de geluiden op Shallow Graves wordt nergens vermeld, maar duidelijk is dat de leden van Malfested geen koekenbakkers zijn. Het klinkt alsof we naar een goed geoliede, ervaren deathmetal machine luisteren. Dat de songs prima in elkaar zitten verhoogt de feestvreugde zeer zeker. Niet origineel, maar verdomd lekker verrot voer voor oldschool deathmetal liefhebbers en voor op pus beluste vliegen natuurlijk.
Recensent:Jan Didden Artiest:Malfested Label:Eigen Beheer
Cover Memories Of Old - The Zeramin Game

Memories Of Old - The Zeramin GameSymfonische powermetal die voor de verandering nu eens niet uit Italië,...

Cover Devil`s Desire - The Soul Remains Alive

Devil`s Desire - The Soul Remains Alive Gio Smet lanceert momenteel het ene na het andere album. Zo werd een klein...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT