RECENSIE: Uniform - Shame

Shame
recensie cijfer 2020-11-09 Uniform is een duo uit New York, bestaande uit Michael Berdan en Ben Greenberg. Dat dit geen vrolijke jongens zijn, doet het artwork op de albumcover van Shame al vermoeden. Dit wordt bevestigd door de teksten van het duo.

Michael Berdan (ex Drunkdriver) is verantwoordelijk voor de vocalen, electronics en synths. Ben Greenberg, (ex The Men) speelt gitaar en programmeert de drummachine. Op de plaat wordt het duo nog bijgestaan door drummer Mike Sharp.

Uniform maakt intense, duistere noiserock. Big Black, Killing Joke, Discharge en Godflesh zijn voor de hand liggende referenties. Uniform toerde in het verleden onder andere met post-metalheads Deafheaven en dark-wavers Drab Majesty. Daaruit blijkt dat Uniform niet voor één gat te vangen is.

Shame opent snoeihard met ‘Delco’ waarop Berdan zijn demonen van zich af schreeuwt: ”You are what you’ve done, you are what’s done to you”. ‘The Shadow Of God’s Hand’ begint een stuk trager maar klinkt minstens zo indrukwekkend. De track is gebouwd rondom een zwaar vervormde gitaarriff en Berdan’s vocalen zijn ondergedompeld in een diep effectenbad. Halverwege wordt het tempo omhoog geschroefd en klinkt Uniform als een noise-variant van Discharge.

Titelnummer ‘Shame’ is het meest elektronische nummer van het album en vormt daarmee het relatieve rustpunt van een verder onverwoestbaar voortbeukende plaat.

Het album sluit net zo onheilspellend af als het begon. In de bijna acht minuten durende afsluiter ‘I Am The Cancer’ komen alle muzikale invloeden van Uniform voorbij. Een vette metalriff, blastbeats, flarden elektronica en dance ritmes en teksten die lijken weggeplukt uit het black metal handboek: ”I am the carnage, I am the cancer, the architect of your failure, and I’ll never sleep, and I’ll never die”.
Shame van Uniform is geen lichte kost. Maar zolang je geen driedaagse dosis neemt, is het album prima te verteren!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Uniform Label:Sacred Bones Records
Cover Galya Bisengalieva - Aralkum

Galya Bisengalieva - Aralkum Aralkum is mensenwerk. Niet alleen het debuutalbum van Galya Bisengalieva...

Cover Bananagun - The True Story Of Bananagun

Bananagun - The True Story Of Bananagun Bananagun uit Melbourne, Australië is het geesteskind van multi-...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT