RECENSIE: Mourn - Self Worth

Mourn
recensie cijfer 2020-12-04 Mourn is een jong en onstuimig indiebandje uit de buurt van Barcelona. Carla Pérez Vaz en Jazz Rodriquez Bueno vormen het centrale duo van de band. Beiden dames dubbelen op zang en gitaar. Jongere zusje Leia Rodriquez Bueno werd gerekruteerd voor de baspartijen en Victor Alvarez Ridao nam plaats achter de drumkit. Hoewel nog steeds een jong en onstuimig kwartet, is Self Worth alweer het vijfde album van Mourn.

Was de vorige plaat meer een tussendoortje dat voornamelijk covers bevatte van hun muzikale helden, waaronder The Cure, Echo & The Bunnymen, Hüsker Dü en dEUS, het nieuwe album Self Worth hebben de bandleden zelf vol geschreven.

Dat levert stuiterende indierock op met een flinke dosis pop. Liefhebbers van The Breeders, Sebadoh en PJ Harvey moeten uit de voeten kunnen met Mourn, al klinkt de band minder oorspronkelijk en avontuurlijk dan genoemde voorbeelden.

”This feeling is disgusting, this feeling is disgusting, this feeling is disgusting, it sucks!”. Met dat statement opent Mourn haar nieuwe plaat. Een korte en krachtige opener. In ‘Call You Back’ wordt een verbroken liefde verwerkt.

Er sijpelen ook andere invloeden door in de muziek van Mourn. Op het scherpe ‘I’m In Trouble’ zijn de gitaren afgestemd op de sound van Killing Joke. En het a ritmische intro van bas, gitaar en drums op ‘Worthy Mushroom’ doet denken aan Fugazi. Als de zang invalt ligt een vergelijking met The Sugarcubes weer meer voor de hand.

Op het rond een vette baslijn opgebouwde ‘Apathy’ klinkt Mourn ineens behoorlijk punky en klinkt de band zelfs even als het kleine zusje van Aussies Amyl & The Sniffers.

Wegens problemen met hun Spaanse label Sones, zijn de dames en heer voor hun nieuwe album uitgeweken naar de Verenigde Staten. Het album komt uit via het in Brooklyn gevestigde Captured Tracks. Dat heeft een sympathiek album opgeleverd. Maar op de tracklist van Self Worth tref je geen uitschieters aan die de plaat naar een hoger niveau tillen. Daarvoor blijft de sound van Mourn te anoniem.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Mourn Label:Captured Tracks
Cover Penny Rimbaud - How?

Penny Rimbaud - How? Penny Rimbaud is het pseudoniem van Jeremy John Ratter, die vooral...

Cover Clipping. - Visions Of Bodies Being Burned

Clipping. - Visions Of Bodies Being Burned Sinds hun debuutplaat CLPPNG op Sub Pop is Clipping. het lievelingetje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT