RECENSIE: De Brassers - Alternative News

Brassers
recensie cijfer 2020-09-16 De Brassers scoorden zo’n veertig jaar geleden een culthit met ‘En Toen Was Er Niets Meer’. Het monumentale nummer is de perfecte soundtrack van het kille begin van de jaren ’80 met als treurig decor een massale jeugdwerkloosheid, een zinloze wapenwedloop en een voortdurende atoomdreiging.
En alsof de duvel ermee speelt, uitgerekend in het jaar van de corona-lockdown komen de ketters van het Vlaamse platteland met een nieuw album: Alternative News. En dat is goed nieuws.
De Brassers werden destijds verafschuwd door het behoudende deel van de burgerij ín, en uitgekotst dóór de plaatselijke autoriteiten van hun woonplaats Hamont. En voor de meeste punks speelden ze veel te traag. Hun slow punk was dan ook veel eerder schatplichtig aan de postpunksound van Joy Division en Killing Joke dan aan de sound van The Sex Pistols of The Ramones.
De Brassers bestaan tegenwoordig naast voorman Pouckens uit oudgedienden Marc Haesendockx (basgitaar) en Willy Dirkx (gitaar), zoon Jules Dirkx (ook gitaar), drummer Erwin Jans en synth-speler Joachim Cohen. Alternative News is een live-album opgenomen in Het Depot in Leuven tijdens het Breaking Barriers festival (november 2019). De geluidskwaliteit is top.
De plaat bevat met ‘En Toen Was Er Niets Meer’, ‘Eruit’ en ‘Sick In Your Mind’ drie klassiekers uit het verleden. Een stevige live-uitvoering toont de kracht van deze oude songs. Daarnaast doet de band op het album twee covers van generatiegenoten Wire (‘Lowdown’) en Alternative TV (‘Nasty Little Lonely’).
Maar het mooiste nieuws is natuurlijk dat De Brassers na lange tijd met nieuw werk op de proppen komen én dat deze nieuwe tracks glansrijk overeind blijven tussen het oude spul.

De plaat opent met twee van die nieuwe tracks. Op de majestueuze synth-klanken van ‘O Brother’ eert zanger Marc Pouckens zijn in 2012 overleden broer (én oud drummer van de band) Eric. Kippenvelmomentje! Daarna volgt ‘Goes Like This’ dat klinkt als een dubby track van Alan Vega/Suicide: ”My brain is on fire!”.
De laatste nieuwe song is ‘Bad Company’. Staccato drumwerk, een steady baslijn en een uiterst effectieve gitaarriff maken van het nummer een live-klassieker in de dop. De Brassers tonen met Alternative News aan in veertig jaar niets aan zeggingskracht te hebben verloren. Grote klasse!
Recensent:Bart Slaats Artiest:De Brassers Label:Eigen Beheer
Atlanta

Atlanta - Nugrybauti Dat je voor de meest opwindende livemuziek helemaal niet ver over de grenzen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT