RECENSIE: The Men (USA) - Mercy

Men
recensie cijfer 2020-06-02 De mannen van The Men flikken het weer. Een plaat maken die het nodige geduld en uithoudingsvermogen van de luisteraar vergt. Maar ze vragen dit keer wel meteen om genade, getuige de titel van het nieuwe album: Mercy.

De band uit Brooklyn, New York begon ooit als punkrock band met noiserock neigingen, maar van die oorsprong is steeds minder terug te horen in de muziek die ze op de laatste platen maken. Nick Chiericozzi (gitaar, piano, vocals), Kevin Faulkner (bas, steelgitaar, vocals), Mark Perro (gitaar, keys & synths, vocals) en drummer Rich Samis zoeken hun heil tegenwoordig meer in Americana, classic rock en psychedelica.

Het album opent met het ronduit slaapverwekkende ‘Cool Water’. Om de plaat met zo’n nummer te openen is een toonbeeld van hoogmoed. Of van onvermogen, dat kan ook. De gedaanteverwisseling die de band vervolgens tentoonspreid op ‘Wading In Dirty Water’ is dan weer van grote klasse. Het meer dan tien minuten durende nummer is één lange psychedelische trip waarbij de gitaar- en orgelklanken om voorrang vechten. Het nummer ontaard in een mash-up tussen The Doors, Velvet Underground en Crazy Horse.

In de sobere pianosong ‘Fallin’ Thru’ herken je stadgenoot Lou Reed ten tijde van Berlin. Daarna komt de band doodleuk aanzetten met de pompeuze rocksong ‘Children Of The World’. De song wordt voortgestuwd door kitscherige jaren tachtig keyboardklanken, gelukkig wel in combinatie met fraai uitwaaierende gitaarpartijen à la Kurt Vile.

‘Call The Dr.’ is een aardig countrydeuntje met steelgitaar. En dan dendert, als een donderslag bij heldere hemel, ‘Breeze’ door de speakers. Een stevige rocksong waarvan het intro geleend is van ‘Radar Love’. Het album eindigt tenslotte met rustige gitaarklanken en fluisterzang op de titelsong ‘Mercy’.

Afgezien van het openingsnummer ‘Cool Water’ staan er geen slechte songs op de plaat. Kwaliteit genoeg dus, maar van enige coherentie op het album is wederom geen sprake. The Men zijn opnieuw in hun missie geslaagd!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Men (USA) Label:Sacred Bones Records
Cover Riki - Riki

Riki - RikiDe uit Los Angeles afkomstige Niff Nawor zou je kunnen kennen van de diep in...

Cover Douglas Dare - Milkteeth

Douglas Dare - Milkteeth Milkteeth is het derde album van de Engelse singer-songwriter Douglas Dare...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT