RECENSIE: Maidstone - The Tree Of Life

Maidstone
recensie cijfer 2020-06-07 Maidstone is een (hard)rockband uit de omgeving van Utrecht. De volledig uit dames bestaande band opereerde voorheen onder de naam Ladies Decision. Maidstone is Renée van Rooij (leadvocals), Moniek Roeloffs (gitaar en vocals), Judith Overbosch (bas en vocals), Myriam Geskus (gitaar) en Nadja Geskus (drums en vocals). Het debuut The Tree Of Life, komt uit via Marista.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: The Tree Of Life is een hele zit met maar liefst dertien tracks en een speelduur van bijna een uur. Maidstone zou er goed aan doen om het aantal songs terug te schroeven en de maximale speelduur per song te beperken tot niet meer dan drie minuten. De dure studiotijd die de band daarmee bespaart, kan zij dan besteden aan de kwaliteit van het songmateriaal en de zangpartijen. Want die laten op The Tree Of Life nogal te wensen over.

Het ontbreekt in de meeste nummers aan een pakkende hook of een aanstekelijk refrein. Door de lange duur van de nummers ontbreekt het ook aan dynamiek. De schelle zangstem van Renée van Rooij (inclusief hoge uithalen) is ook niet per definitie een lust voor het oor.

‘Inside My World’ is wel een geslaagde rocktrack met een punky basintro, niet te gelikt gitaarwerk en een lekker meebrulrefrein. Alleen de modulatie in de zang aan het einde van het nummer had beter achterwege kunnen blijven.

‘Humphrey’ begint veelbelovend. De track opent met een rockend gitaarintro maar bij het inzetten van de zang komt de eerste teleurstelling en die bereikt een dieptepunt als de song bij het refrein is aanbeland. Het aanstekelijke koortje dat na vier minuten en tien seconden wordt ingezet kan de song helaas niet meer redden.

‘A Million Voices’ is een song met twee gezichten. De mid-tempo coupletten zijn prima te verteren, maar het refrein gooit hier weer roet in het eten. In de openingsriff van titelsong ‘The Tree Of Life’ horen we de echo van Gary Still Got The Blues Moore. Wat mij betreft geen aanbeveling. Maar met de gitaarriff op ‘I’ve Heard This Before’ is dan weer niks mis.
Misschien kan een luistersessie met een paar flessen sterke drank en een dikke stapel platen (van pakweg The Runaways, Girlschool, The Donnas en The Dirty Denims) Maidstone verder op weg helpen. Zo niet? Dan is het wellicht een kwestie van smaak!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Maidstone Label:Marista
Cover This Can Hurt - Worlds Apart

This Can Hurt - Worlds ApartMuziek die niet precies in een hokje past is voor de meeste mensen maar...

Cover Sass Jordan - Rebel Moon Blues

Sass Jordan - Rebel Moon Blues De inmiddels 57 jaar oude Sass Jordan behoeft eigenlijk geen introductie....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT