RECENSIE: Hein Augustijn - BraboMundo

Augustijn
recensie cijfer 2020-04-14 Met BraboMundo maakt de Brabantse Hein Augustijn een zeer aangename Americanaplaat. Twaalf met in dialect gezongen liedjes die zijn geworteld in de Amerikaanse voorbeelden. De muziek zoekt het midden tussen Daniël Lohues en Rowwen Hèze. Op het album krijgt Hein hulp van bijvoorbeeld Izak Boom die met Youp van ’t Hek speelt en Roel Spanjers die met Normaal en JW Roy speelt. De brede liefde voor Nederlandstalige muziek sijpelt mooi door tot de twaalf liedjes die BraboMundo rijk is.

De liedjes kennen kalme ritmes, maar creëren een aangenaam gevoel door soms heerlijk mee te gaan in een licht swingend bluesritme. Bijvoorbeeld ‘Lieve Gaode Meej Daanse’. Dat nummer leunt op een vrolijk pianojengel. De tekst over opgroeien kent een voorjaarsgevoel dat goed in het samenspel tussen de instrumenten en teksten tot uiting komt.

Op andere momenten is het echt intieme Americana dat de klok slaat. Dat komt mooi tot haar recht in ‘Overal En Nerreges’. Op een kalm ritme, met kleine achtergrondzang, vertelt Hein Augustijn zijn verhaal. Met de filosoferende manier van zingen sluit hij aan bij Amerikaanse voorbeelden als Guy Clark. Ook de instrumentatie doet dat mooi, mede door een stukje solerende piano halverwege het liedje.

Hein Augustijn is een drukbezet muzikant. Hij speelt op dit moment in verschillende bandjes, zoals bijvoorbeeld The Happy Notes Society en The Backbeat Collective. Daarbij komen een veelheid aan stijlen samen. BraboMundo is een echte Nederpop Americana plaat, waarbij op sporadische momenten de brede invloeden terug te horen zijn. Bijvoorbeeld met een vleugje Arabisch geluid tijdens ‘Ginnen Held’. In het algemeen is BraboMundon gewoon een ontzettend goede plaat met twaalf sterke Nederlandstalige liedjes. Hein Augustijn stapt als Brabander in de voetsporen van Daniël Lohues. Dat doet Hein, op natuurlijke wijze, erg goed.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Hein Augustijn Label:Marista
Cover Jonathan Hulten - Chants From Another Place

Jonathan Hulten - Chants From Another Place Jonathan Hultén is in het dagelijks leven gitarist van de Zweedse metalband...

Cover Gill Landry - Skeleton At The Banquet

Gill Landry - Skeleton At The Banquet Gill Landry speelde tijdens de meest succesvolle periode van de Old Crow...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT