RECENSIE: Bombay Bicycle Club - Everything Else Has Gone Wrong

BBC
recensie cijfer 2020-06-01 De Britse heren van Bombay Bicycle Club vormen al vijftien jaar een band. Hoewel zij na negen jaar en vier albums op hun hoogtepunt kozen voor een break, is er nooit sprake geweest van het einde van deze indieband. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de vier weer samen zouden komen. Drie jaar van soloprojecten verder werd het tijd om weer als Bombay Bicycle Club samen te gaan werken. Een tour, met als aanleiding het jubileum van hun debuutalbum, voelde niet goed zonder nieuw werk, dus besloot de band weer de studio in te duiken. Met hernieuwde energie, inspiratie, en enthousiasme voelde het weer goed om samen muziek te maken, aldus de mannen.

Maar om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dit statement van de band is niet duidelijk hoorbaar op dit vijfde album. Op Everything Else Has Gone Wrong klinkt eerder het geluid van een voortkabbelende carrière dan van een ervaren band die claimt weer vol hernieuwde energie te zitten. Het geluid op dit album is niet vernieuwend voor hen die al bekend zijn met de band en dat terwijl de Britten eerder hun fans met ieder nieuw album wisten te verrassen qua sound. Nu wordt er netjes binnen de lijntjes gekleurd en voert een enigszins introverte houding de boventoon. Wellicht is met dit album de zoektocht naar de identiteit van de band voltooid, hebben de muzikanten hun balans gevonden, en is dit wie zij zijn.

De stem van zanger Jack Steadman is zacht en wordt hier en daar overruled door de muziek. Al lijkt van beide aspecten, zowel zang als muziek, soms of ze de leiding niet durven, kunnen, of willen nemen. Dit, met gevolg dat de energie op deze plaat soms op een ongemakkelijk niveau blijft hangen, ook mede door de ietwat slepende vocalen van Steadman. De openingstrack ‘Get Up’ is hier echter een uitzondering op. Tekstueel is het niet de sterkste plaat op dit album, maar dat komt hier des te beter uit aangezien de vocalen ondergesneeuwd raken bij het steeds bombastischer klinkende geluid. Wanneer er echter wel ruimte is om aandacht te besteden aan de lyrics, wordt duidelijk dat Everything Else Has Gone Wrong tekstueel melancholischer is dan het eerste gehoor doet vermoeden. ‘Good Day’ klinkt weliswaar lichtvoetig, terwijl in de lyrics weemoedige uitspraken zitten verborgen zoals ”I just want to have a good day, and it is only me that is standing in my way”.

Wanneer je Everything Else Has Gone Wrong inhoudelijk benaderd, is het een prima plaat, maar wanneer deze in de context wordt geplaatst van deze band, wordt deze iets minder. De verwachtingen die men had bij een reünie van een band van dit formaat, worden door dit album niet waargemaakt omdat het vernieuwende elementen mist. Toch doet men het album teniet als het gekarakteriseerd wordt als een misser. Het doet de plaat mee recht als deze wordt gezien als warming-up.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Bombay Bicycle Club Label:Caroline Records
Cover Nephylim - Severance Of Serenity

Nephylim - Severance Of SerenityMelodieuze deathmetal lijkt al sinds jaar en dag het domein van Zweedse en...

Ebert

Alex Ebert - I Vs I Er is vrijwel niemand die hem van naam kent maar toch was hij in 2009...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT