RECENSIE: The Homesick - The Big Exercise

Homesick
recensie cijfer 2020-03-14 Nirvana, Soundgarden, Blackouts Coastal Fever, Father John Misty, Beach House, Iron & Wine en nu ook de Nederlandse rockband The Homesick. De formatie uit Dokkum bestaande uit Jaap van der Velde (zanger/bas), Elias Elgersma (zanger/gitaar) en Erik Woudwijk (drums) tekende bij Sub Pop, het label dat naast uitgever van voorgaande namen grunge in de negentiger jaren op de kaart zette. Zelf blijft de band er nuchter onder: “Leuk dat we nu op dat label zitten, maar je gaat er geen betere muziek van maken”, aldus bassist Jaap van der Velde.

Jaap, dat klopt niet helemaal. Waar eerste album Youth Hunt uit 2017 nog noisy is, komt The Big Exercise ontwikkelder over. Het album laat zich niet in één hok duwen, maar heeft verschillende invloeden en bijbehorende instrumenten: postpunk met gitaargeweld en schreeuwerige zang, barok met klarinet, klavecimbel en bijna fluisterend stemgeluid. Tijdens de eerste keer afspelen, lijkt het alsof er een plaat van Fontaines DC en Vampire Weekend in volkomen harmonie op de draaitafel liggen. Een nummer dat de samenvloeiing van postpunk en barok goed weergeeft is ‘Male Bonding’. Een snel punkritme wordt hier in rap tempo opgevolgd door een pingelend klavecimbel. Eigenlijk bevallen de rustigere invloeden, te horen in bijvoorbeeld ‘The Small Exercise’, zo goed, dat het staccato gitaarspel en de roffelende drums nog wel wat minder mogen.

‘What’s In Store’ is een ander nummer dat eruit springt. Je hoort op dit openingsnummer dat het trio heeft geëxperimenteerd, waardoor ze tot een geavanceerder geluid weten te komen. Het begint met iets dat klinkt als een kabbelend beekje, maar wat vier geluiden door elkaar blijken te zijn: stromend water, de ijsmachine van Jaaps koelkast, een shaker met allerlei vertragingen en door Jaap in het water gegooide steentjes. Na het rustigere, barokachtige vervolg van deze track gaat het naadloos over in ‘Children’s Day’, een regelrechte postpunk-rammer. Knap hoe de stromingen ook hier weer vervloeien. De eerste drie nummers op de plaat zijn bedoeld als één lang nummer, maar bij het samenstellen van het album is de schaar er in gezet. Tof dat het nu aparte nummers zijn; dat zal alle shuffelaars eens leren de volgorde van een album te respecteren.

De Friezen spelen as we speak door heel Europa en vervolgen hun tour in Canada en de Verenigde Staten. Hopelijk zullen ze hun bandnaam geen eer aandoen en de wereld veroveren, want The Big Exercise is een afwisselende plaat met een eigen sound die door velen gehoord moet worden.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:The Homesick Label:Subpop
Cover Ásgeir - Bury The Moon

Ásgeir - Bury The MoonRuim acht jaar geleden brak de IJslandse singer-songwriter Ásgeir door met...

Cover God Damn - God Damn

God Damn - God Damn De Britse rockband God Damn heeft de afgelopen jaren een aardige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT