RECENSIE: Matana Roberts - Coin Coin Chapter Four: Memphis

Matana
recensie cijfer 2020-01-20 Matana Roberts is een Amerikaanse jazzmuzikante. De domineesdochter werd geboren in Chicago en opereert momenteel vanuit New York. Roberts speelt altsax en clarinet, maar gebruikt ook haar stem als instrument. Haar nieuwe album heet Coin Coin Chapter Four: Memphis.

Op het album wordt Roberts, naast een reeks gastmuzikanten en gastvocalisten, bijgestaan door Hannah Marcus (gitaar, viool, accordeon) Sam Shalabi (gitaar, Oed), Nicolas Caloia (basgitaar) en drummer Ryan Sawyer (ook vibrafoon, mondharp en bellen). Het mugshot op de albumcover is van Matana Roberts’ oma Liddie.

Jazzmuziek bevat in de regel veel meer ruimte voor improvisatie dan popmuziek met haar standaard ingrediënten van intro, couplet en refrein. In de free-jazz gelden helemaal geen beperkingen meer en worden alle muzikale conventies overboord gegooid. Dat doet Matana Roberts dan ook. Haar manier van muziek maken omschrijft zij zelf ook wel treffend als panoramic sound quilting.

De avant-garde en free-jazz weet Roberts vakkundig te combineren met traditionele folkmuziek. Het gebruik van viool, Oed, accordeon, mondharp en (samen)zang draagt hieraan bij. ‘Her Mighty Waters Run’ en ‘How Bright They Shine’ zijn daar sterke staaltjes van.

Roberts draagt het album op aan haar vader (”a difficult human”). De tekstregels ”I’m a child of the wind, even daddy said so, and he said: run baby run” lijken het mantra van het album te vormen. De tekstregels uit ‘Trail Of The Smiling Sphinx’ keren aan het einde weer terug. In de spoken word track ‘In The Fold’ klinken de lieflijke tekstregels ineens een stuk onheilspellender. De song verhaalt over een eenzaam kind dat moet zien te overleven in een donker en verlaten bos. Een jeugdherinnering van Roberts?

Coin Coin Chapter Four: Memphis is zware kost. Voor tere zieltjes (of niet al te aandachtige luisteraars) is het album een ware kakofonie van tegentonen en tempowisselingen. Matana Roberts dwingt de luisteraar dan ook tot aandachtig luisteren. Maar als je er uitgebreid de tijd voor neemt, dan ontpopt Coin Coin Chapter Four: Memphis zich tot een uiterst muzikaal en avontuurlijk album.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Matana Roberts Label:Constellation
Cover Red River Dialect - Abundance Welcoming Ghosts

Red River Dialect - Abundance Welcoming GhostsDe mooiste albums komen voort uit gekwelde gevoelens en hoe deze te...

Hiss

Hiss Golden Messenger - Terms Of Surrender Hiss Golden Messenger is een van de van de meest interessante Americana...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT