RECENSIE: Iggy Pop - Free

Iggy
recensie cijfer 2019-10-21 Na zijn uitputtende Post Pop Depression avontuur met Josh Homme, was the real wild child toe aan rust. The godfather of punk Iggy Pop is met zijn 72 jaar dan ook niet meer de jongste. Al doet zijn strakke lichaam wellicht anders vermoeden.

Op Free pakt Iggy Pop het anders aan dan we van hem gewend zijn. Geen zware gitaarriffs maar vooral gitaarscapes, blazers en heel veel ruimte. Vandaar de titel Free. ”I wanna be free” zijn dan ook de eerste (en enige) woorden op het als ijle lucht voorbij drijvende titelnummer.

Free is vooral een album van trompettist Leron Thomas en gitaarkunstenaar Noveller. Pop leende zijn stem en leverde de teksten aan, waarbij hij ook gebruik maakte van teksten van vriend Lou Reed en dichter Dylan Thomas.

Het fraaie, monotone ‘Loves Missing’ klinkt wel als oldskool Iggy Pop. ‘Sonali’ en het muzikaal en tekstueel tenenkrommende ‘James Bond’ zijn beduidend minder geslaagd. Ook ‘Page’, waarin Pop de onderste regionen van zijn stem opzoekt, is niet persé een genot voor het oor.

‘Dirty Sanchez’ is daarentegen wel een geslaagd (vocaal) experiment dat doet denken aan de oerhiphop van The Last Poets, maar dan wel zonder de maatschappijkritische teksten van die laatste dichters. ”Just because I like big tits, doesn’t mean I like big dicks” klinkt toch minder gewichtig dan ”Black is the stain on the kitchen floor, that Ajax cannot remove”.

De afsluitende drie tracks zijn allen spoken word. Op ‘We Are The People’ draagt Iggy Pop een gedicht voor van Lou Reed met op de achtergrond stemmige piano- en trompetklanken: ”We are the people without land, we are the people without tradition……...we are the insects of someone else’s thought”.

Op ‘Do Not Go Gentle Into That Good Night’, met een tekst van Dylan Thomas, speelt de trompet van Leron Thomas de hoofdrol. Op afsluiter ‘The Dawn’ is die rol weggelegd voor de gitaarscapes van Noveller.
Free is een half geslaagd experiment, maar in ieder geval beter te pruimen dan de croonerplaat Après die Iggy Pop een paar jaar geleden meende te moeten maken. Benieuwd waar Pop de volgende keer mee komt aanzetten.

Recensent:Bart Slaats Artiest:Iggy Pop Label:Caroline Records
Herfst

Koen Herfst - LEOAls recensent is het altijd moeilijk om een CD te bespreken waarvan je weet...

Cover Beyond The Labyrinth - Brand New Start

Beyond The Labyrinth - Brand New Start Beyond The Labyrinth draagt de titel 'oudste classic rockband van België'...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT