RECENSIE: The Generators - Welcome to the End

The Generators - Welcome to the end
recensie cijfer 2007-06-13 De uit Los Angeles afkomstige Punk ’n Roll band The Generators viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Maar in plaats van de fans lekker mee te laten delen in de feestvreugde, door te trakteren op bijvoorbeeld een waanzinnig live-album of een lekker volgestouwde DVD, komt de band, of moeten we zeggen het label, op de proppen met een heruitgave van debuutalbum Welcome To The End (1997). Met de toevoeging van drie bonustracks (waaronder een cover van The Sex Pistols’ ‘No Feelings’) komen de fans er op z’n zachtst gezegd een beetje bekaaid van af. Voor oningewijden kan deze re-release de indruk wekken dat we hier van doen hebben met een absoluut meesterwerk. Ook zij komen dan van een koude kermis thuis. Hoewel Welcome To The End zeker zijn momenten heeft, is het beslist geen gigantische hoogvlieger.

Het geluid van The Generators laat zich het best omschrijven als een cocktail van Britse en Amerikaanse punk. Zowel invloeden van The Clash, The Sex Pistols, The Jam en Sham 69 als van The Dead Kennedys, Fear, Social Distortion en Rancid zijn overduidelijk aanwezig. De energieke opener ‘Suspect’, het lekker swingende ‘Plastic Roses’, de meezinger ‘K.G.B.’ en de korte maar zeer krachtige songs ‘Real Reason’ en vooral ‘Snake Town’ raken compositorisch eigenlijk best de juiste snaar. Maar op Welcome To The End klinken The Generators over de gehele linie toch ook vaak als een band die te geforceerd hun helden tracht na te doen en vergeet een eigen touch aan het geheel te geven. Daarbij komt dat zanger Doug Dagger zijn stem af en toe (on)bewust in wat vreemde bochten wringt en niet álle songs even lekker blijven hangen. De ronduit gruwelijke ballade ‘Freedom’ spant wat dat betreft de kroon.

Veel nieuwe zieltjes zal de band met de heruitgave van Welcome To The End wellicht niet aan zich binden. En trouwe fans moet je na al die jaren toch echt belonen met een ietwat origineler en grootser cadeau dan nieuw artwork en drie leuke bonustracks (die trouwens gewoon terug zijn te vinden op andere releases van de band). Een nieuw album, The Great Divide, en een uitgebreide tournee staan al in de planning. Zo valt er voor de fans toch nog iets te vieren binnenkort.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:The Generators Label:People Like You
Sage Francis - Human the Death Dance

Sage Francis - Human the Death DanceOp het Dourfestival 2005 kwam ik bij toeval terecht bij Sage Francis . Nooit...

Emily Haines - Knives Don't

Emily Haines - Knives Don't Have Your Back Het is geen gemakkelijke kost, die Emily Haines hier voorschotelt op haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT