RECENSIE: Childrain - The Silver Ghost

Childrain
recensie cijfer 2019-07-22 Metal in Spanje is nog een onderontwikkeld genre en dat zal het nog even blijven want Childrain komt namelijk uit Baskenland, weliswaar onderdeel van Spanje, maar daar denken ze in die regio heel anders over. De band heeft voor The Silver Ghost die we nu bespreken al eerder drie albums uitgebracht. Childrain bestaat dan ook al sinds 2007, maar voor ondergetekende is het de eerste kennismaking met de vijf Basken. De band bestaat uit de twee broers Ini en Iker Bengoa Respectievelijk op zang en gitaar, aangevuld met Alvaro Forondo (gitaar), Julen Rodriguez (bas) en Mikel Gomez (drums).

Childrain begeeft zich ergens op het snijvlak van deathcore, metalcore en mainstream emocore en brengt op The Silver Ghost een paar ijzersterke liedjes, maar wisselt die net iets te vaak af met te veel voor de hand liggende, en dus voorspelbare, metalcore-achtige tracks. Zo kan het gebeuren dat het agressief klinkende openingsnummer ‘Wake The Ghost’ je direct de oren doet spitsen, een rustig begin en een sterk invallende riff geeft het nummer een postmetal-feel. Ook de rauwe schreeuw die door Ini Bengoa mooi wordt afgewisseld door zijn grunt, past prima in deze ijzersterke song. Zelfs de cleane koortjes passen in het geheel. We gaan er dus maar eens goed voor zitten en hopen op meer moois, maar helaas gaat het in de tweede track ‘Saviors Of The Earth’ gelijk flink mis. De bluesy openingsriff is nog prima, maar de zang in het begin is werkelijk niet om aan te horen. Een aanstellerige van het accent vergeven jankstem wordt afgelost door een nasale knerp. Gelukkig herstelt Ini met zijn agressieve schreeuw, maar dan is het kwaad al geschied. Dat er hierna met het lekker snelle ‘The Valley Of Hope’ weer een prima nummer achter aan komt is fijn. De afwisseling tussen cleane zang en schreeuw is hier weer prima in balans.

Ook ijzersterk is het tegendraadse ‘Ten Thousand Moons’, dat een stukje sterke mathcore laat horen, maar helaas staan er op The Silver Ghost toch net iets te veel tracks die het ene oor in gaan en het andere weer uit. Voor de teksten hoef je het album ook niet te beluisteren, want als het album al begint met de zin ”From the cradle our nightmares are born” weet je al genoeg. Een paar Engelse lesjes daar in het Baskenland zou geen kwaad kunnen, want nu verzandt de groep in teveel puberale rijmelarij in te eenvoudig Engels.

Al met al is The Silver Ghost een wisselvallig album waarop een paar ijzersterke songs worden afgewisseld met tracks die we al van vele metalcorebands eerder hebben gehoord en waar dus niets verrassends meer in te beleven valt. Wel nog alle lof voor de uitmuntende instrumentbeheersing en de spetterende productie, wat het album toch nog naar een voldoende trekt.
Recensent:Jan Didden Artiest:Childrain Label:Graviton
Inna

Inna De Yard - Inna De Yard - The SoundtrackMet Inna De Yard slaan verschillende generaties Jamaicaanse artiesten de...

Cover Periphery - Periphery IV: Hail Stan

Periphery - Periphery IV: Hail Stan Aan de ene kant is het altijd leuk om een nieuw Periphery album te mogen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT