RECENSIE: The Parlotones - China

Parlo
recensie cijfer 2019-07-13 Tot op heden krijgen wij als Europa weinig mee van de Zuid-Afrikaanse band The Parlotones. En dat terwijl de mannen daar één van de meest succesvolste bands van het land vormen. Inmiddels bestaat de band twintig jaar en wordt dit jubileum aangegrepen om het bereik van de band uit te breiden. De eerste stap werd al eerder gezet door op tour te gaan met grootheden als Coldplay en Snow Patrol. Tijd voor een volgende stap: een nieuw album uitbrengen dat ook in Europa uitkomt.

Dat de band ook daadwerkelijk klaar is voor deze volgende stap in hun carrière wordt bewezen door verschillende nummers op China, die geweldig zullen klinken wanneer ze door een groot publiek gezongen worden. De grootste ‘meezing-hits’ hebben vaak niet al te moeilijke teksten, zijn pakkend, en bevatten veel herhaling. ‘Like Dynamite’ heeft deze kenmerken in het refrein, zoals wel meer nummers op China. ”Who are we? Who are we? We are the sjalalalalala”. Tekstueel is China, op sommige refreinen na, geen simpel album. De melodieën pakken de luisteraar wel volledig in, want deze zijn zowel vriendelijk als verrassend en erg pakkend. The Parlotones laten op dit album dan ook geen enkel somber deuntje horen. De semi-ballads zoals ‘Side By Side’ leveren weliswaar in op het gebied van tempo, maar hebben nog altijd dat feel good karakter. China is hierdoor niet altijd even energiek, maar wel altijd opgewekt.

Als je al twintig jaar een band vormt samen, dan zal je veranderingen meemaken en ook zelf ondergaan. Al is het simpelweg om relevant te blijven in het huidige muzikale landschap. Bij The Parlotones bestond deze verandering uit een (zeer) subtiele verschuiving van ‘iets minder gitaar’ naar ‘iets meer elektronisch’. Het geluid van de band neigt daarom iets meer richting The Killers, en deze band is met dit geluid toch echt zeer groot geworden. The Parlotones varen hiermee dus een hoopvolle koers.

Gebaseerd op de openingstrack ‘Buckle Up’, waarmee direct een goede eerste indruk wordt gemaakt, wordt de volgende stap in de carrière van deze mannen het veroveren van Europa. Op ‘Buckle Up’ klinkt de band groots, zelfverzekerd, en ambitieus. Met een groots doel voor ogen wordt er gezongen over ‘Out Of Space’ gaan, maar mannen, met dit geluid en deze ervaring is Europa echt geen buitenaardse bestemming meer, maar juist erg bereikbaar. Het geluid van deze band beperkt hun grenzen absoluut niet en kan beter omschreven worden als universeel. ‘Buckle Up’, dus, riemen vast, volgende station: Europa, voor een eigen tour.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:The Parlotones Label:Butler Records
Cover Bruce Springsteen - Springsteen On Broadway

Bruce Springsteen - Springsteen On BroadwayTot een aantal jaar geleden was ‘The Boss’ zo`n typisch Amerikaanse muzikant...

Cover Nomden - Wingman Returns

Nomden - Wingman Returns Onlangs schreef ondergetekende een recensie over The White Album Live In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT