RECENSIE: Sauna Youth - Deaths

Sauna Youth
recensie cijfer 2018-11-22 Sauna Youth is een rockband uit Brighton met invloeden uit de punk- en indiehoek. Inmiddels opereert de band vanuit muziekhoofdstad London. Sauna Youth bestaat uit Jen Calleja (alias Ecke) op vocals en keyboards, Rich Phoenix (alias Boon) op drums en vocals, Christopher Murphy (alias Mince) op basgitaar en Lindsay Corstorphine (alias Pines) op gitaar.

De bandleden van Sauna Youth figureren ook in de band Monotony, ieder op andere instrumenten. Sauna Youth nam al eens een sessie op in de BBC6 studio van Marc Riley en traden ze op met punk- en postpunkgrootheden Fucked Up en Protomartyr. Fucked Up’s Jonah Falco tekende ook voor de mixing van het nieuwe album.

Hun nieuw album Deaths is het sluitstuk van een trilogie. Met Dreamlands uit 2012 en Distractions uit 2015, kondigt Sauna Youth haar einde aan met Deaths. Het thema op Deaths is het eindige in al haar vormen, met de dood als ultieme einde. Voor zo’n zwaar thema klinkt de plaat opvallend energiek.

Sauna Youth staat in de muzikale traditie van typisch Britse bands als The Fall, The Mekons en TV-Personalities. Korte, puntige songs, tegendraads en met een broertje dood aan melodie. De songs halen vrijwel nooit de drie minutengrens en de gedeclameerde teksten bevatten geen woord teveel, met als hoogtepunt het nummer ‘Problems’ dat slechts bestaat uit de woorden “I’ve got no…” (2x) en meer dan honderd keer het woord ”Problems".

‘In flux’ is straightforward rock ’n roll. ‘Unreal city’ en ‘Leisure Time’ zijn lekker doordreinende songs. ‘The patio’ gaat door met dezelfde gitaarriff als die wordt gebruikt in het daaraan voorafgaande nummer ‘No personal space’. De spoken word performances op ’The patio’ en ‘Swerve’ zijn van dichteres annex voordrachtskunstenares Maike Hale-Jones.

Sauna Youth levert met Deaths een aardig album af, maar meer dan dat ook niet. Dat kan vast niet de bedoeling zijn geweest van de band. Als dit album het sluitstuk is van hun carrière, dan sterft Sauna Youth letterlijk een stille dood.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Sauna Youth Label:Konkurrent
Cover Steve Hauschildt - Dissolvi

Steve Hauschildt - DissolviHet zevende album van Steve Hauschildt is een ware ommekeer voor de...

Cover Capital Punishment - Roadkill

Capital Punishment - Roadkill Het debuutalbum Roadkill van Capital Punishment doet driehonderd dollar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT