RECENSIE: Kingsborough - 1544

Kingsborough
recensie cijfer 2019-01-09 Bay Area, San Francisco, staat bekend als kweekvijver van talloze wereldberoemde bands zoals Metallica, Faith No More, Doobie Brothers en Tower of Power. Aan dat rijtje kunnen we Kingsborough toevoegen; uiteraard lang niet zo bekend maar wel steengoed. Met hun in eigen beheer opgenomen tweede plaat 1544 blazen de heren je als luisteraar omver; zowel muzikaal als qua sound want producer Damien Page Lewis (Rihanna, Katy Perry) laat het klinken als een klok. Kingsborough bestaat uit: zanger/gitarist Billy Kingsborough, gitarist/zanger Alex Leach, bassist/zanger Chris Magione en drummer/zanger John Whitney. Het viertal heeft twee jaar op huisnummer 1544 aan het album gewerkt en gerepeteerd; vandaar de keuze voor de albumtitel.

De groep omschrijft de stijl als: ”rhythm-heavy rock n’ roll” met harmonieus samenspel; dit dekt aardig de lading, echter het ademt ook blues, country en bevat fraaie samenzang. De bas en basdrum zitten vol in de mix, waardoor het geheel vet klinkt; daardoor helaas minder geschikt voor de goedkopere huis-tuin-en-keukenradio’s. Het is ook vooral rock n’ roll wat heerlijk tot uiting komt in de fantastische eerste twee tracks ‘Percy’ (wat een intro!) en ‘Lowdown’. Het tempo gaat wat terug met het meeslepende ‘Subtle Lies’ waar Billy’s zangtalent fraai naar voren komt; zijn zang gaat aardig de hoogte in tijdens het refrein: “The subtle lies, the wandering eyes, let me know that I’m the man on the side”. Het nummer barst van de dynamiek, gelaagdheid en muzikaliteit en laat horen waarom Kingsborough een groep is om serieus rekening mee te houden. Klasse! ‘Right On Time’ is - op het middenstuk met een knappe gitaarsolo na - wat minder interessant. Na het ingetogen ‘Wild Ones’ wordt het gaspedaal weer ingedrukt met ‘Something Strange’ en ‘Where I Belong’ (waar je door de a capella samenzang tijdens het intro nog even op het verkeerde been wordt gezet). Dat er meer dan genoeg variatie in de verschillende nummers zit wordt eens te meer duidelijk tijdens een van de hoogtepunten van het nieuwe album: ‘Hard On The Heart’; wat rustig begint met een heerlijk basloopje van Magione en verderop voortreffelijk wordt op- en uitgebouwd. Tekstueel ook een van de hoogtepunten: “it’s a game and it’s an art, ending where it starts, it’s hard on the body - hard on the heart”. ‘Before Long’ is de korte maar dampende afsluiter waar wordt gezongen met zangvervormer; deze track zal het live ongetwijfeld goed doen om de zaal eens goed wakker te schudden.

Een retestrakke band, gitaren die vol en melodieus klinken, bas en drums die zorgen voor een perfecte grooven een dijk van een zanger - samen bezitten ze de gave tot het schrijven van aanstekelijke rock-songs. Kortom: de perfecte combinatie. Dit alles gecombineerd met een producer die zorgt voor de o zo belangrijke finishing touch, dan krijg je dit klasse resultaat: 1544 van Kingsborough. Luisteren dus!
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Kingsborough Label:Black Pike Favorites
Cover Snowapple - Wexico

Snowapple - Wexico Snowapple bestond oorspronkelijk uit een drietal vrouwen uit Amsterdam,...

Cover The Tiger Lovemachine - Spree

The Tiger Lovemachine - Spree Grunge van Nederlandse bodem is kort samengevat het muzikale genre waar de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT