RECENSIE: Gruff Rhys - Babelsberg

Rhys
recensie cijfer 2018-10-17 Gruff Rhys is een veelzijdig man. De Welshman is naast muzikant, componist en producer ook filmmaker en acteur. En net zo veelzijdig is zijn muzikale solo-output en dat van Super Furry Animals en Neon Neon.
Babelsberg is het vijfde studioalbum dat Gruff Rhys onder zijn eigen naam uitbrengt. Op de plaat krijgt hij muzikale hulp van drummer Kliph Scurlock (ex-Flaming Lips), Stephen Black (bas), Osian Gwynedd (piano) en het ‘BBC National Orchestra of Wales’. Babelsberg is dan ook een rijk georkestreerd album geworden.

Gruff Rhys zou zomaar iemand kunnen zijn die er een heimelijk genoegen in schept om, onder het genot van een kopje paddenstoelenthee, de meest weirde popsongs uit zijn hersenpan te persen. Om die songs vervolgens te voorzien van rijke arrangementen waardoor ze worden opgeblazen tot gigantische, gekleurde toverballen en deze daarna aan de achteloze luisteraar te presenteren.

De plaat opent met ‘Frontier Man’, een zwaar georkestreerd, niets-aan-de-hand countrypopdeuntje. In de (autobiografische?) song ‘The Club’ voelt Rhys zich verraden door zijn beste vrienden: ”They threw me out of the club, The club that I build with my own two hands”. Maar gelukkig vindt er ook een wederopstanding plaats: ”Scraping the dust from under my stubble, I pick myself up, I pick myself up, Into the blazing sunset”. In afsluiter ‘Selfies In The Sunset’ zing Rhys een duet met model/actrice Lily Cole.

Babelsberg ligt in het verlengde van de vorige twee soloalbums van Rhys, Hotel Shampoo en American Interior. De dromerige popmuziek wordt dit keer wel wat dikker aangezet (strijkers, blazers, piano) en doet regelmatig denken aan de psychedelische periode van The Beatles en The Beach Boys en aan de neo-psychedelica van The Flaming Lips en Mercury Rev (zonder het sinistere van die laatste band).

Niet alle songs op het album zijn even sterk, maar het kost weinig tot geen moeite om Babelsberg van Gruff Rhys met een glimlach op je gezicht te ondergaan. Daar is geen kopje paddenstoelenthee voor nodig!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Gruff Rhys Label:Rough Trade Records
Cover Wooden Shjips - V.

Wooden Shjips - V.Na de tweetrapsraket onder de naam Moon Duo (de albums Occult Architecture...

Cover Hilary Woods - Colt

Hilary Woods - Colt De Ierse zangeres Hilary Woods heeft een zwaar gemoed, zoveel is duidelijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT