RECENSIE: Bombino - Deran

Bombino
recensie cijfer 2018-09-24 Toearegmuziek (ook wel woestijnrock of woestijnblues genoemd) is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen, met name dankzij vaandeldragers zoals Tinariwen, Imarhan en Bombino. Bombino (Omara "Bombino" Moctar) is een zanger en gitarist uit Niger en is befaamd om zijn virtuoze gitaarspel en muziek, die hij zowel als middel gebruikt om zijn achtergrond te eren en politieke kwesties te benoemen en die hij bezingt in het Tamashek. Het levensverhaal van Bombino is niets minder dan ontzagwekkend: hij groeide op in Niger, maar was gedwongen om als tiener te vluchten naar Algerije. Daar leerde hij gitaarspelen en werd hij geïnspireerd door, onder anderen, Jimi Hendrix. Hij ging aan de slag als muzikant en schaapsherder en keerde uiteindelijk terug naar Niger om verder in de muziekwereld te gaan. Documentairemaker Ron Wyman hoorde zijn verhaal en maakte een documentaire die de carrière van Bombino een enorme duw zou geven: het leidde tot internationale faam en samenwerkingen met verschillende artiesten. Inmiddels is Bombino uitgegroeid tot een enorme sensatie, wordt hij de “sultan van de gitaarmuziek” genoemd en brengt hij zijn zesde album Deran uit. Dit album is opgenomen in Marokko en vormt een ode en een reflectie van zijn achtergrond en thuis. De focus op Deran is teruggebracht naar de basis van Bombino`s muziek, waarbij sommige toeters en bellen weggelaten zijn.

Voor de liefhebbers van Bombino en andere Toearegmuzikanten, vormt het openingsnummer ‘Imajghane’ (‘The Tuareg People’) een bekend geluid: energieke ritmische Jimi Hendrix-achtige gitaar, en virtuoze solo’s. Vervolgens is ‘Deran Deran Alkheir’ (‘Well Wishes’) van een heel andere orde. Dit is een traditioneel Toearegnummer dat gezongen wordt voor de bruid en bruidegom op een huwelijk. De tekst betekent vrij vertaald “goede wensen, goede wensen voor geluk”. Zijn muziek biedt een inkijkje in de Toearegcultuur, het leven in de Sahara en de hedendaagse problemen in het gebied.

Bombino heeft de zware taak op zich genomen om dit te vertegenwoordigen en daarmee begrip van buitenaf te creëren, maar ook om de verschillende Toeareggroeperingen op een eervolle manier te representeren. Ook als je geen Tamashek spreekt is de boodschap goed te begrijpen: de nummers lijken soms live te zijn opgenomen (bijvoorbeeld het prachtige en ontspannen ‘Adounia Idagh’ (‘This Life’)) en de ritmes, zang en gitaren spreken vaak voor zichzelf. Deran is zijn sterkste plaat tot nu toe en deze ode aan zijn thuis is toegankelijk, vol energie en ongelofelijk muzikaal.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Bombino Label:Partisan Records
Cover The Buttertones - Midnight In A Moonless Dream

The Buttertones - Midnight In A Moonless DreamDe in 2012 opgerichte band The Buttertones maakt garagerock. Toch is deze...

Cover Beady Belle - Dedication

Beady Belle - Dedication Ooit begonnen als een Noors duo, tegenwoordig is Beady Bell het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT