RECENSIE: Stills & Collins - Everybody Knows

Stills & Collins
recensie cijfer 2018-05-31 Stephen Stills en Judy Collins zijn twee van de bekendste artiesten van de Woodstock generatie. Stephen Stills schreef na een korte relatie met Judy Collins het prachtige ‘Suite: Judy Blue Eyes’ dat hem een daverend succes opleverde. Beide zijn inmiddels vele jaren ouder en slaan de handen ineen voor een gezamenlijk album; Everybody Knows.

Op de plaat pakken ze een tiental nummers die menig popliefhebber bekend zullen voorkomen. Uiteenlopend van Leonard Cohen zijn ‘Everybody Knows’ tot Bob Dylans’ ‘Girl From The North Country’ en Traveling Wilburys’ ‘Handle With Care’, maar er zitten ook covers van elkaars materiaal bij en één nieuw nummer.

Beide muzikanten zijn nog steeds prima bij stem. Zowel Stills als Collins hebben een rustig, zuiver stemgeluid dat op zacht niveau heerlijk kan door blijven galmen. Dit maakt dat ze keurig klinken, zonder dat ze met moeilijke trucjes vocaal uit de bocht vliegen. Hierdoor is het wel zo dat de muziek zomaar weg had kunnen zakken in de grote lading nieuw te verschijnen muziek. Tijdens ‘Houses’ zoekt Judy Collins het bijvoorbeeld in haar kenmerkende jazzy singer-songwriter stijl. Het is een mooi nummer, maar verrast geen moment.

De plaat kent echter een mooie begeleiding. Met name het Hammond orgel klinkt heerlijk, maar er duikt ook op verrassend momenten regelmatig een echte Americana gitaarsolo op. Zoals deze ook zo mooi bij Crosby, Stills, Nash & Young kan klinken, zo kleurt deze ook hier de muziek in. Hierdoor wordt bijvoorbeeld ‘Everybody Knows’ een echt country nummer dat in niks meer lijkt op de Leonard Cohen versie.Dankzij deze momenten maakt het duo Collins – Stills van Everybody Knows een prima plaat. Het is met veel liefde gemaakt en iedereen met liefde voor de hoogtijdagen van beide muzikanten kan alleen daarom dit album al waarderen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Stills & Collins Label:Sony Music
Hendrix

Jimi Hendrix - Both Sides Of The SkyEen man die geen introductie meer nodig heeft is Jimi Hendrix . Hij heeft...

Cover Hot Snakes - Jericho Sirens

Hot Snakes - Jericho Sirens Ze stonden bekend om hun meedogenloze rock met ziedende gitaar riffs en in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT