RECENSIE: Vintersorg - Solens Rötter

Vintersorg - Solens Rotten
recensie cijfer 2007-05-22 We zijn alweer aan de zevende plaat van het Zweedse Vintersorg toe. Net als de voorgaande albums is ook dit er weer eentje die zal moeten groeien. Maar groeiplaten blijken vaak het langs het luisteren waard, niet? Deze theorie blijkt in ieder geval weer bewezen te zijn met Solens Rötter, oftewel De Oorsprong van de Zon.

Er zijn inmiddels een aantal extreme bands aan het experimenteren geslagen. Waar vroeger de scheidslijnen tussen de verschillende soorten metal vrij duidelijk waren, is er nu een groepje bands die eigenlijk overal buiten vallen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Ulver, Opeth, Agalloch of Arcturus. Welnu, ook Vintersorg mag zich in dit rijtje scharen.

Je zou het folkmetal kunnen noemen, maar dan zouden onterecht vergelijkingen met bands als Finntroll en Ensiferum op kunnen treden. Bands die het vaak over bier drinken en een partijtje matten hebben. Vintersorg is wat minder over de top, en pakt het geheel wat serieuzer en completer aan. ‘Kosmosaik’ begint bijvoorbeeld met een mooi akoestische stuk, inclusief de fantastische cleane zang van Vintersorg, dat wordt gevolgd door een bijna jazz-achtige gedeelte (let op de te gekke drumpartij!), waarna er vervolgens flink de beuk wordt ingezet. Inclusief de fijne blackmetal grunt die van dezelfde Vintersorg afkomstig is.

Na The Focusing Blur is er ditmaal gekozen om alle teksten in het Zweeds te schrijven. De combinatie van authentieke instrumenten en de organische sfeer die de plaat uitademt ben ik ook al tegengekomen op Borknagar’s Origin. Wat mij betreft een verademing na de toch wel vrij klinisch aandoende voorganger.

Kortom, mensen die ook maar enigszins geïnteresseerd zijn in folk, prog of black metal en openstaan voor nieuwe dingen moeten zeker dit album een poging geven. Hoewel het aanvankelijk wat overweldigend kan klinken, gekke tempo-, stijl- en maatwisselingen te over, is dit een duidelijk zo’n plaat die na een aantal luisterbeurten steeds beter wordt.
Recensent:Danny van den Brink Artiest:Vintersorg Label:SPV
Tony Furtado - Thirteen

Tony Furtado - 13 Tony Furtado , Amerikaan met Portugese en Italiaanse voorouders, is al jaren...

Vision of Atlantis – Trinity

Visions Of Atlantis - Trinity Zoals de bandnaam misschien al doet vermoeden is de band opgericht door een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT