RECENSIE: Big Brother & The Holding Company - Live In The Lowlands

Big Brother
recensie cijfer 2017-12-24 Big Brother And The Holding Company was een grote naam in de jaren zestig die de al even legendarische Janis Joplin aan het grote publiek presenteerde. Janis Joplin, niet minder legendarisch omdat ze behoorde tot ‘the club of 27’, had een niet te evenaren stemgeluid dat nummers als ‘Summertime’ en ‘Piece Of My Heart’ tot kunstwerkjes verhief. Ze had een heel rauw stemgeluid en haar uithalen waren hierdoor uniek. Janis zelf kan, naast een aantal andere leden, natuurlijk niet meer meespelen. Heeft Big Brother And The Holding Company op live-plaat Live In The Lowlands nog steeds dezelfde zeggingskracht zonder haar bekendste en meest geëerde lid?

Joplin is, zoals gezegd, niet de enige van de originele leden die we niet meer kunnen bewonderen in Big Brother And The Holding Company; alleen drummer Dave Getz en bassist Peter Albin zijn originele leden. Eileen Humphreys krijgt de loodzware taak de vocalen op zich te nemen.

De band gaat er in het Hollandse Weert (vandaar de titel Live In The Lowlands) meteen met gestrekt been in. ‘Combination Of The Two’ is de albumopener van doorbraakalbum CheapThrills, maar doet het ook goed om Nederland wakker te schudden. Dat is ook wel nodig, want het publiek is erg tam: een slap applausje na dit eerste, prima uitgevoerde nummer en nauwelijks reactie na de begroeting van Eileen (”Good Evening!”) is het enige wat de band oogst.

Dat Eileen Janis Joplin niet is, mag duidelijk zijn. Toch laat ze op ‘Need A Man To Love’ wel horen dat zij een goede stem heeft. Bij vlagen klinkt ze op dit nummer als Janis en dat is een groot compliment. Op andere nummers haalt ze bewust wat minder venijnig uit, waar Joplin nooit bang was voor haar stembanden.

Op Live In The Lowlands is gekozen voor een Greatest Hits optreden. Doordat er zoveel blues klassiekers langskomen, merk je dat de nummers van Big Brother And The Holding Company nog onvervalst goed zijn.Zelfs met een mindere zangeres, meer nieuwe dan oude bandleden en een laf publiek. De toegift wordt gespeeld nadat één iemand schreeuwt: “We want more” wat hij beter had kunnen veranderen in “I want more”.

De vraag is alleen waarom je elk nummer van Big BrotherAnd The Holding Company maar dan iets minder goed gezongen zou willen hebben. De plaat wordt een beetje overbodig als je bedenkt dat er op YouTube en op plaat meerdere liveregistraties staan van de originele band. De bandleden doen hun stinkende best om iets moois neer te zetten.Dat lukt echter alleen bij vlagen. Het optreden is niet zo memorabel dat je deze plaat moet hebben als je er niet bij bent geweest. De plaat is hierdoor geen miskoop, maar wel een beetje overbodig. Investeer je geld liever in een concertkaartje om deze nog altijd prima klinkende band harder aan te moedigen dan ze toentertijd in Weert deden.
Recensent:Yannick Martens Artiest:Big Brother & The Holding... Label:Marista
Cover Tine Thing Helseth - Never Going Back

Tine Thing Helseth - Never Going Back Tine Thing Helseth is een klassieke trompettiste, TV/ en radiopresentatrice...

Cover The Covenant - The Story Of Bloody Stupid Cash, Pt. 3 Of 3: Into Her Arms

The Covenant - The Story Of Bloody Stupid Cash, Pt. 3 Of 3: Into... The Story of Bloody Stupid Cash, Pt. 3 of 3: Into Her Arms . Een hele mond...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT