Diverse protesten in Nederland en België tegen corona-bloedbad in cultuursector

Voetbalclubs podia België
Diverse protesten in Nederland en België tegen corona-bloedbad in cultuursector
Door RobZ op 11 augustus 2020 - 16:09 Ondernemers uit de evenementenbranche zetten op vanavond meer dan 200 gebouwen ‘in het rood’ om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin zij verkeren. De actie is opgezet door de Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE). Om 21.00 uur gaan de lampen aan en om 23.55 uur worden de stekkers eruit getrokken. Zo wil de evenementensector laten zien dat het ‘vijf voor twaalf’ is. Naast provinciehuizen, theaters en gemeentehuizen zullen ook de gebouwen van de Tweede Kamer in Den Haag (bloed)rood worden aangelicht.

De actie heet Red Alert en is komen overwaaien uit Engeland. Met het protest wil de evenementenbranche de politiek duidelijk maken dat ze zonder steun niet kan blijven bestaan. Vanaf half maart staat de sector vanwege de diverse maatregelen om de verspreiding van corona te voorkomen helemaal stil. Volgens de organisatoren zijn gedwongen ontslagen aan de orde van de dag en focussen meer dan 100.000 medewerkers zich inmiddels op andere werkzaamheden. Dit heeft als gevaar dat ze na de crisis niet meer terugkeren. De organisatoren vragen een continuering van de steunpakketten NOW, TOZO en een verbeterde TVL.

In België wordt er ook actie gevoerd door de cultuursector. Op social media is de hashtag #SoundofSilence in het leven geroepen. Mensen wordt gevraagd om een oranje kruis over hun profielfoto te plaatsen om aan te geven dat de stilte in de podia en op de festivals niet blijvend mag zijn. Net als in Nederland zijn de problemen voor podia, festivals en toeleveranciers enorm.

In een ludieke vergelijkbare actie doopten verschillende Belgische podia zich om op tot voetbalclub. Met bijbehorend logo. Hiermee protesteerden ze tegen het feit dat de corona-regels voor voetbalclubs veel minder streng zijn dan voor podia. Afgelopen week trokken de Belgische podia al aan de bel met een open brief waarin ze de noodklok luidden.Floor Jansen

FLOOR JANSEN VOOR TWEE INTIEME SHOWS NAAR AFAS LIVE...De Nederlandse zangeres Floor Jansen , bekend als zangeres van de Finse...

the streets

THE STREETS KOMEN EIND APRIL VOOR EEN... Amsterdam is natuurlijk niet alleen een geliefde bestemming voor Engelse...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.